Διεθνή

Βιομηχανία: Παγκόσμια αβεβαιότητα ενόψει των νεών δασμών του Ντόναλντ Τραμπ – Υποχωρεί η δραστηριότητα

Τα εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, από την Ιαπωνία έως τη Βρετανία, είδαν τη δραστηριότητά τους να υποχωρεί τον Μάρτιο

«Ανατριχίλα» στη διεθνή βιομηχανία έχει προκαλέσει η αναμονή της επιβολής δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τα εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, από την Ιαπωνία έως τη Βρετανία, είδαν τη δραστηριότητά τους να υποχωρεί τον Μάρτιο, καθώς ο κλάδος της βιομηχανίας προετοιμάζεται για τους νέους δασμούς των ΗΠΑ, αν και ορισμένες είδαν μια ανάκαμψη στην προσπάθεια να παραδώσουν τα προϊόντα στους πελάτες εγκαίρως πριν από την εφαρμογή των νέων μέτρων, όπως έδειξαν παγκόσμιες έρευνες την Τρίτη (01.04.2025).

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να ανακοινώσει μια πρόταση δασμών την Τετάρτη, όπως την αποκάλεσε «Ημέρα Απελευθέρωσης», αφού εφαρμόσει εισφορές στο αλουμίνιο, τον χάλυβα και τα αυτοκίνητα, μαζί με αυξημένους δασμούς σε όλα τα αγαθά από την Κίνα.

Ο Τραμπ έχει πει ότι καμία δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς, οι οποίοι, όπως φοβούνται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, θα αποτελέσουν το τελευταίο πλήγμα σε μια παγκόσμια οικονομία που μόλις έχει ανακάμψει από την πανδημία και μαστίζεται από ανησυχίες για πολιτική αστάθεια και πολέμους.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Ασίας εξασθένησε κυρίως τον Μάρτιο, καθώς οι επικείμενοι δασμοί, καθώς και η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, έπληξαν το επιχειρηματικό κλίμα, όπως έδειξαν οι έρευνες για τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών – ένας στενά παρακολουθούμενος δείκτης του οικονομικού κλίματος.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Ιαπωνίας υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου έτους, ενώ η πτώση της εργοστασιακής δραστηριότητας της Νότιας Κορέας επίσης επιταχύνθηκε και η δραστηριότητα της Ταϊβάν ήταν επίσης ασθενέστερη.

Η Κίνα αποτέλεσε μια εξαίρεση, δείχνοντας ότι η δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ανέκαμψε, καθώς τα εργοστάσια έσπευσαν να παραδώσουν τα προϊόντα στους πελάτες πριν τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί.

Ο Τζούλιαν-Έβαν Πρίτσαρντ, οικονομολόγος της Capital Economics, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η βιομηχανία της Κίνας επωφελείται από την αναμονή των δασμών, αλλά πρόσθεσε: «Ωστόσο, δεν θα αργήσει η στιγμή που οι αμερικανικοί δασμοί θα μετατραπούν από ώθηση σε τροχοπέδη».

Η εμπροσθοβαρής δραστηριότητα αναφέρθηκε επίσης ως πιθανός παράγοντας πίσω από την ανάκαμψη της πολύπαθης μεταποιητικής βιομηχανίας της Ευρώπης, όπου η παραγωγή αυξήθηκε για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, όπως έδειξε ο δείκτης PMI για την ευρωζώνη των 20 χωρών.

«Ένα σημαντικό μέρος αυτής της κίνησης μπορεί να έχει να κάνει με την εμπροσθοβαρή πραγματοποίηση παραγγελιών από τις ΗΠΑ ενόψει των δασμών, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένονται κάποιες αντιδράσεις τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, είδε την πρώτη αύξηση της παραγωγής της εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ενώ η ύφεση υποχώρησε στη Γαλλία. Όμως οι Βρετανοί κατασκευαστές υπέστησαν έναν δύσκολο Μάρτιο, καθώς η απειλή των δασμών και οι επικείμενες αυξήσεις φόρων συνέβαλαν σε μια βουτιά των νέων παραγγελιών και σε μια υποχώρηση της αισιοδοξίας.

Οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί, αλλά οι παγκόσμιες μετοχές κερδίζουν την Τρίτη μετά τα κέρδη της Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ο χρυσός σημείωσε ιστορικό υψηλό.

Ωστόσο, άλλοι δείκτες την Τρίτη έδειξαν αδυναμία, με τις εξαγωγές της Νότιας Κορέας να αυξάνονται πιο αργά από ό,τι αναμενόταν και έρευνα στην Ιαπωνία να δείχνει ότι το επιχειρηματικό κλίμα των μεγάλων κατασκευαστών σημείωσε χαμηλό ενός έτους.

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα