Πέμπτη, 15 Αυγ.
30oC Αθήνα

Βρετανία: Αυξήθηκε στο 2,2% ο πληθωρισμός, μικρότερος από ότι αναμενόταν

Βρετανία: Αυξήθηκε στο 2,2% ο πληθωρισμός, μικρότερος από ότι αναμενόταν

Μικρότερη του αναμενόμενου η άνοδος του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE). Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,2% τον Ιούλιο του 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σήμερα (14.8.2024).

Ωστόσο, σύμφωνα με οικονομικές πηγές ανέμεναν μια κάπως μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 2,3%. Η κεντρική τράπεζα του Λονδίνου μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 5% στις αρχές του μήνα. Αυτή ήταν η πρώτη μείωση από την άνοιξη του 2020 και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα έχουν ιδιαίτερη σημασία ενόψει της επόμενης συνεδρίασης τον Σεπτέμβριο όσον αφορά τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με δημοσίευση της Handelsblatt.

Παρά την αύξηση του πληθωρισμού, η BoE εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο στόχο της για πληθωρισμό 2%. Ωστόσο, είναι πιθανό να ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη έντονη αύξηση των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς τον Ιούλιο, οι υπηρεσίες αυξήθηκαν με ρυθμό άνω του μέσου όρου, 5,2%, αν και όχι τόσο έντονα όσο τον Ιούνιο με 5,7%.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού σε αυτόν τον κυρίαρχο οικονομικό τομέα στο νησί για περισσότερο από δύο χρόνια. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μόνο πτώση στο 5,5%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε αυξήσει τα επιτόκια συνολικά 14 φορές μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Αυγούστου 2023 προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Η αυστηρή πορεία που ακολούθησαν οι νομισματικές αρχές με επικεφαλής τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Άντριου Μπέιλι (Andrew Bailey) συνέβαλε στο να διασφαλιστεί ότι το κόστος ζωής δεν αυξάνεται πλέον τόσο γρήγορα.

Τον Οκτώβριο του 2022, ο πληθωρισμός στο νησί εξακολουθούσε να είναι 11,1%. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Ο λόγος ήταν η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και η έλλειψη εργατικού δυναμικού που σχετιζόταν με τον κοροναϊό και η διαταραχή των αλυσίδων εφοδιασμού.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις