Site icon NewsIT
20:59 | 08.02.24

Βρυξέλλες: «Σφήνα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα κονδύλια για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Βρυξέλλες: «Σφήνα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα κονδύλια για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

European?Union?flags fly outside the?European?Commission headquarters in Brussels, Belgium, March 1, 2023.REUTERS/Johanna Geron/File Photo

Newsit Newsroom

Δεν είναι «αρκετά φιλόδοξες» οι συνθήκες εκταμίευσης στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) .

Ειδικότερα αξιολογείται από την έκθεση της ΕΕΣ ότι τα κονδύλια, των 6 δισ. ευρώ, που διατέθηκαν για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, ως μέρος του σχεδίου ανάπτυξης για να τα βοηθήσει να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις για την προσχώρησή τους στην ΕΕ, πρέπει να είναι «καλύτερα προστατευμένα»

Η οικονομική σύγκλιση μεταξύ των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο και Σερβία) και της ΕΕ θεωρείται ανεπαρκής εδώ και πολλά χρόνια. Για να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, τον περασμένο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση ειδικού χρηματοδοτικού μέσου, τη διευκόλυνση μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο ενός νέου αναπτυξιακού σχεδίου για την περιοχή.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο χαιρετίζει τη θέσπιση αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης και ειδικότερα τη σύνδεση των πληρωμών με την εκπλήρωση όρων που καθορίζονται στα μεταρρυθμιστικά προγράμματα των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο, πιστεύει ότι «υπάρχει κίνδυνος οι όροι εκταμίευσης να μην είναι αρκετά φιλόδοξοι και οι δείκτες να μην είναι επαρκώς σαφείς και μετρήσιμοι».

Επιπλέον, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των μεταρρυθμίσεων «συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα, κυρίως λόγω της έλλειψης διοικητικής ικανότητας σε αυτές τις χώρες». Κατά την άποψη του ΕΕΣ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι σε θέση να «αναγκάσει τις κυβερνήσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να επανεξετάσουν και να τροποποιήσουν ανάλογα τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια».

Η έκθεση προτείνει επίσης να καταρτιστούν «σχετικές κατευθυντήριες γραμμές» για να αξιολογηθεί εάν τηρούνται επαρκώς οι όροι σχετικά με τις πληρωμές που ορίζονται στα προγράμματα μεταρρυθμίσεων.

Επιπλέον, η έκθεση τονίζει την ανάγκη η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία να συγκλίνουν περισσότερο προς την ΕΕ, ενώ τα ποσά – 2 δισ. σε επιχορηγήσεις και 4 δισ. σε δάνεια, για την περίοδο 2024-2027, που θα δοθούν ως μέρος του σχεδίου ανάπτυξης – αντιπροσωπεύουν αύξηση 40% στα ποσά που διατίθενται, «αν λάβουμε υπόψη τα πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στις χώρες που βρίσκονται σε προενταξιακό στάδιο (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας)».

Τέλος, η έκθεση του ΕΕΣ επισημαίνει ότι η Επιτροπή έχει επανειλημμένα τονίσει τα οφέλη του σχεδίου ανάπτυξης για την περιοχή, αλλά ότι αυτά παραμένουν δύσκολο να αξιολογηθούν λόγω της έλλειψης μελέτης επιπτώσεων ή εγγράφου ανάλυσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version