Οικονομία

Δημόσιο debate για τα πλεονάσματα: Στην Αθήνα η συζήτηση αυτή την εβδομάδα

Στην ελληνική πρωτεύουσα μεταφέρεται η συζήτηση για τα πλεονάσματα του 2021 και μετά, που θα εξασφαλίσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, ώστε να ανοίξει ακόμη περισσότερο η βεντάλια των ελαφρύνσεων. Το περασμένο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε επαφές στις Βρυξέλλες και το Παρίσι για το συγκεκριμένο θέμα.

Αυτή την εβδομάδα τα φώτα της δημοσιότητας επικεντρώνονται σε δυο επισκέψεις ευρωπαίων αξιωματούχων. Η πρώτη επίσκεψη αφορά τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας Λουίς Ντε Γκίντος ο οποίος στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει το ΙΟΒΕ, θα μιλήσει για μιλήσει για «Τις τάσεις της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και τις Προοπτικές της Ελλάδας».

Στην ίδια εκδήλωση θα βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οπότε στο περιθώριο της εκδήλωσης οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία για ένα σύντομο διάλογο πάνω στα ελληνικά θέματα. Με τον Λουίς Ντε Γκίντος θα έχει συνάντηση και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Click4more Πώς “βλέπουν” την έκδοση του 15ετους ομολόγου οι επικεφαλής οικονομικοί αναλυτές των συστημικών τραπεζών

Την Πέμπτη θα επισκεφθεί τη χώρα μας και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι. Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει με κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να βρεθούν η πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων. Ιδιαίτερη θέση αναμένεται να κατέχει η σειρά αιτημάτων που έχει «καταθέσει» η κυβέρνηση με ορίζοντα την απόφαση για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Είναι η πρώτη φορά που Πάολο Τζεντιλόνι έρχεται στην χώρα μας και θεωρείται κομβικής σημασίας αυτή η επίσκεψη λόγω της κρίσιμης χρονικής συγκυρίας για την Ελλάδα καθώς από αυτές τις επαφές θα κριθεί εάν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου θα υπάρξουν αναφορές, έστω και με την μορφή προθέσεων για τα αιτήματα που έχει καταθέσει η Αθήνα.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος έρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα την ημέρα που συνεδριάζει το Euro Working Group (6 Φεβρουαρίου) και το οποίο καλείται να πιστοποιήσει ότι η Αθήνα έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου, εν συνεχεία, στο Eurogroup του Μαρτίου να επικυρωθεί η 5η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών.

Στις 5 Μαρτίου μεσολαβεί μία ακόμη συνεδρίαση EWG, όπου είναι ακόμη πιο σημαντική για την ελληνική πλευρά. Επειδή ακριβώς σε αυτή τα μέλη της ευρωομάδας θα ανοίξουν τους δύο από τους τρεις ελληνικούς φακέλους που έχουν στα χέρια τους. Πρόκειται για τη χρήση για επενδυτικούς σκοπούς των κερδών της ΕΚΤ και Κεντρικών Τραπεζών κρατών-μελών από τα ελληνικά ομόλογα ( και όχι για την εξυπηρέτηση του χρέους) και τη υιοθέτηση μηχανισμού μεταφοράς πρωτογενών υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο.

Να σημειωθεί πάντως ότι το γεγονός ότι ανοίγουν οι ελληνικοί φάκελοι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξουν και αποφάσεις. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι τον Μάιο που θα ξεκινήσουν οι πρώτες συζητήσεις, σε επίπεδο 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι τελικές αποφάσεις θα αργήσουν να ληφθούν και αυτό το γνωρίζουν καλά στο υπουργείο Οικονομικών.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα