Υψηλότερο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες είναι το ελληνικό δημόσιο χρέος μετά την σημερινή (22.10.2024) αναβάθμισή του από την Eurostat, καθώς ενσωματώθηκαν οι αναβαλλόμενοι τόκοι μνημονιακού δανείου του EFSF.
Οι τόκοι αφορούν σε δάνειο που είχε λάβει η Ελλάδα στα πλαίσια του δεύτερου μνημονίου, και μετά από απαίτηση της Eurostat να εγγραφούν 12,5 δισ. ευρώ στο ελληνικό χρέος, χωρίς ωστόσο να αρχίσουν να αποπληρώνονται πριν από το 2032.
Όπως ανέφεραν πληροφορίες του newsit.gr, η σημερινή ημερομηνία είχε «κλειδώσει» κατά την πρόσφατη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να τραβήξει η επιβάρυνση του ελληνικού χρέους μέχρι τις ανακοινώσεις της Eurostat τον Μάρτιο, όπως αρχικά υπήρχε η πιθανότητα.
Εντούτοις, η επιβάρυνση του χρέους της Ελλάδας είναι τελικά μικρότερη από ότι υπολογιζόταν καθώς συνυπολογίστηκε και η πρόσφατη ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ για το 2023 από την ΕΛΣΤΑΤ, συμβάλλοντας στον περιορισμό της επιβάρυνσης κατά περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Έτσι, το δημόσιο χρέος, από σήμερα, αντί να φτάσει περί το 167,5% από 161,9% του ΑΕΠ που ήταν μέχρι σήμερα για την χρήση του 2023, ανέρχεται πλέον σε 163,9% από 161,9%.
Ταμειακά, οι επιπτώσεις από την αύξηση του χρέους είναι ανύπαρκτες καθώς οι πληρωμές των τόκων αναμένεται να ξεκινήσουν από το 2032, κατά 1 με 1,2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Το ίδιο θα ισχύσει και με τους στόχους που τίθενται βάσει των νέων δημοσιονομικών κανόνων σε σχέση με την απομείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ για τις χώρες με ποσοστό άνω του 90%, καθώς η προσθήκη γίνεται αναδρομικά από το 2012 έως το 2023, και ως εκ τούτου δεν διαταράσσει τις ισορροπίες.