Οικονομία

Διπλό νόμισμα στην αγορά – Ακριβό πλέον το νόμιμο χρήμα για καταναλωτές και επιχειρήσεις – Κυρίαρχος ξανά το «μαύρο χρήμα»

Η ελληνική οικονομία δείχνει να αφήνει πίσω της τα δύσκολα και όλα δείχνουν ότι το 2018 αν μη τι άλλο θα είναι μία καλή χρονιά, με αύξηση του ΑΕΠ και επιστροφή σε στην ανάπτυξη χωρίς αστερίσκους.

Ωστόσο η κατάσταση στην αγορά δεν είναι ακριβώς αυτή που θα έλεγε κανείς υγιής. Η υπερφορολόγηση και τα capital controls αντί να περιορίζουν την «μαύρη οικονομία», κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Σήμερα στην αγορά ισχύουν δύο τιμοκατάλογοι, αυτοί με απόδειξη και οι άλλοι με μαύρο χρήμα. Και δυστυχώς αυτό δεν είναι εξαίρεση, αλλά αποτελεί κανόνα.

Οι μεν επιχειρηματίες, μικροί επί το πλείστον επιλέγουν να έχουν μαύρα έσοδα τα οποία απαλλάσσονται από φόρους και εισφορές, παρά τα κόβουν αποδείξεις τα οποία υπόκεινται σε σκληρή φορολογία και εκτός λογικής εισφορές χωρίς μάλιστα ανταπόδοση.

Οι δε καταναλωτές που δεν έχουν κανένα όφελος εάν βρεθούν με μία επιπλέον απόδειξη στην τσέπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν επιστρέψει στο σύστημα μετά τα capital controls, περί τα 5 – 6 δισ ευρώ, εντούτοις αυτά δεν φαίνονται στα γκισέ.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ή μάλλον θα πρέπει να γνωρίζει αυτή την εικόνα που υπάρχει και η οποία έχει άμεση επίπτωση στα έσοδα, εντούτοις παρακολουθεί μάλλον με απάθεια αυτή την κατάσταση, αφού στην παρούσα φάση, μάλλον το φαινόμενο αυτό την εξυπηρετεί, λόγω της θετικής επίπτωσης που έχει στην ανάπτυξη και στην κίνηση της αγοράς.

Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι την χρυσή 10ετία της χώρας (2000 – 2009), η οικονομία κινήθηκε με βάση το «μαύρο χρήμα». Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά και το «μαύρο χρήμα» ουσιαστικά τρώει τις σάρκες της χώρας, έστω και αν βραχυπρόθεσμα στηρίζει την οικονομία.

Κίνητρα

Η πολιτική της κυβέρνησης ουσιαστικά δίνει σοβαρά κίνητρα σε όλους να επιλέγουν το μαύρο χρήμα.

  • Οι επιχειρηματίες εφόσον δείξουν τα έσοδά τους θα φορολογηθούν υπέρμετρα, ενώ θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές που ποτέ δεν θα τις δουν να επιστρέφουν.

  • Οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες τους, δίνοντας μαύρο χρήμα. Η απόδειξη δεν πρόκειται να τους χρησιμεύσει πουθενά, δεδομένου ότι το σύστημα που καλύπτει το αφορολόγητο, έχει δομηθεί σε δαπάνες που ούτως ή άλλως ποτέ δεν ήταν σε αυτές που φοροδιαφεύγουν (σούπερ μάρκετ, ρεύμα, νερό, καύσιμα, τηλέφωνο κλπ).

  • Ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι ανεπαρκής να συλλάβει όλο το μαύρο χρήμα. Ο όγκος είναι τεράστιος και κανένας μηχανισμός δεν μπορεί να το ελέγξει.

  • Του Θανάση Παπαδή
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα