Διευκρινήσεις για την Ελλάδα έδωσε το ΔΝΤ. Το Ταμείο, υποστηρίζει ότι δεν ζητά νέα μέτρα από τη χώρα μας. Και… πέταξε το “μπαλάκι” στους Ευρωπαίους.
Μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σε… διευκρινίσεις όσον αφορά στην Ελλάδα.
Παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην έκθεση του περασμένου καλοκαιριού, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, που προκύπτει από τη διαφορά του με τους Ευρωπαίους, ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Το Ταμείο ζητά πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και οι Ευρωπαίοι 3,5% του ΑΕΠ. Από αυτή τη διαφορά “προκύπτει” ανάγκη για λήψη μέτρων ύψους 2,4 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία
Το ΔΝΤ υπενθύμισε και μια παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου. Σύμφωνα με αυτή, το θέμα ξεκαθαρίστηκε το καλοκαίρι, με τη συμφωνία και των ελληνικών αρχών.
Το Ταμείο τόνισε ότι ο στόχος 2,2% για το 2018 είναι αυτός που έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα. «Αν επιτευχθεί, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό», πρόσθεσε η πηγή του ΔΝΤ. Άρα ούτε και ανάγκη για μέτρα.
Στην περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομικό κενό, τότε ας… ασχοληθούν οι Ευρωπαίοι.
Εκείνοι έχουν συμφωνήσει να ασχοληθούν με το θέμα, θεωρώντας ότι είναι αποκλειστικά δικό τους πρόβλημα, τονίστηκε χαρακτηριστικά.
Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (2,2% πλεόνασμα) αλλά δεν πιάσει τους στόχους του προγράμματος του ESM (3,5% πλεόνασμα), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν, διαμηνύει το Ταμείο.
Η παράγραφος
Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Θα υποστηριχθεί από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, και το φορολογικό. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ (που θα ενισχυθεί) μέσω των επιπλέον αποταμιεύσεων που θα προκύψουν από την συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και νέων θεσμοθετημένων μέτρων που θα εξορθολογίσουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματα. Οι (ελληνικές) αρχές περιμένουν το πλεόνασμα του 2018 να πετύχει τον στόχο του προγράμματος του ESM για 3,5% του ΑΕΠ καθώς υιοθετούν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα και το συνταξιοδοτικό κόστος. Αν η Ελλάδα ικανοποιήσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις και επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται από την συμφωνία του Ταμείου αλλά όχι τους στόχους του προγράμματος του ESM, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν συμφωνήσει ότι οι πρόσβαση στις εκταμιεύσεις του θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του ESM θα επανεξεταστούν.
Πηγή: mignatiou.com