Τετάρτη, 20 Νοε.
21oC Αθήνα

ΔΝΤ: Ενδεχόμενη ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ θα είναι σύντομη, αλλά θα προκαλέσει «πόνο»

ΔΝΤ: Ενδεχόμενη ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ θα είναι σύντομη, αλλά θα προκαλέσει «πόνο»

Αναπόφευκτος είναι «κάποιος πόνος» για την ανάπτυξη της οικονομίας στο μέλλον ανέφερε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Συγκεκριμένα η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ υπογράμμισε την Παρασκευή τη σημασία της καταπολέμησης του πληθωρισμού τώρα, προκειμένου να στηριχθούν οι προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον, προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα «κάποιον πόνο» στους καταναλωτές.

«Η επιτυχία με την πάροδο του χρόνου (όσον αφορά τη μείωση των τιμών) θα είναι ευεργετική για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά κάποιος πόνος για να φθάσουμε σε αυτήν την επιτυχία μπορεί να είναι το απαραίτητο τίμημα», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καθώς το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ για το 2022: στο 2,9% αντί για 3,7% που εκτιμούσε τον περασμένο Απρίλιο.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αποφύγουν την ύφεση, αλλά προειδοποίησε ότι η προοπτική είχε «σημαντικούς» κινδύνους οικονομικής κάμψης.

«Σύντομη η όποια ενδεχόμενη ύφεση»

Εάν η οικονομία των ΗΠΑ γνωρίσει ύφεση, θα είναι πιθανότατα «σχετικά σύντομη», με μόνο μέτρια αύξηση της ανεργίας και ίσως μοιάζει με την κάμψη της αμερικανικής οικονομίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δήλωσε χθες Παρασκευή αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Νάιτζελ Τσοκ, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος του ΔΝΤ για το Δυτικό Ημισφαίριο, δήλωσε ότι το βάθος οποιασδήποτε ύφεσης θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σοκ που θα ωθούσε την οικονομία των ΗΠΑ μακριά από την προβλεπόμενη από το ΔΝΤ πορεία για οριακή αποφυγή της ύφεσης, επισημαίνοντας ότι οι ισχυροί ισολογισμοί των νοικοκυριών θα παρείχαν ένα «μαξιλάρι».

«Υπάρχουν πολλές αποταμιεύσεις στο σύστημα που θα συνέβαλαν στη στήριξη της ζήτησης, ενώ ιστορικά υπάρχει στενότητα στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο Τσοκ σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

«Δεδομένου, λοιπόν, ότι όλα αυτά θα συνέβαλαν στη στήριξη της οικονομίας, στην περίπτωση που αυτή δεχόταν πλήγμα από ένα αρνητικό σοκ, θα περνούσε σχετικά γρήγορα και θα ακολουθούσε μια σχετικά γρήγορη ανάκαμψη στη συνέχεια», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ για το 2022: στο 2,9% αντί για 3,7% που εκτιμούσε τον περασμένο Απρίλιο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις