Site icon NewsIT

ΔΝΤ: Έτοιμο για κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα αλλά χωρίς χρηματοδότηση

08.06.2017 | 20:37
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

- “Το Ταμείο θεωρεί ότι η κατ' αρχήν συμφωνία αποτελεί την δεύτερη καλύτερη επιλογή” δήλωσε ο Τζέρι Ράις - “Πρόοδος στις συζητήσεις που συνεχίζονται” - Αναλυτικά όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ  

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα (approval in principle) χωρίς να συμμετάσχει χρηματοδοτικά, προσανατολίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, το «Ταμείο θεωρεί ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία αποτελεί την δεύτερη καλύτερη επιλογή, καθώς στόχος παραμένει η επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει την χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, για να επιτευχθεί τούτο απαιτείται εκτός από τη νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων η αποσαφήνιση των μέτρων για το Χρέος.

Για το λόγο αυτό οι συζητήσεις συνεχίζονται και όπως παραδέχθηκε έχει σημειωθεί πρόοδος. Όμως με δεδομένες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος τον Ιούλιο και προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις -όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν- το ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει με μία “καταρχήν συμφωνία” όπως είχε συμβεί και με άλλες χώρες στη δεκαετία του 1980.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις η λύση αυτή «διασφαλίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, επομένως αξίζει στον ελληνικό λαό και στις θυσίες που έχει υποστεί». Κατά δεύτερο λόγο η λύση αυτή λειτουργεί ως καταλύτης για να επέλθει η συνολική συμφωνία η οποία προϋποθέτει την ελάφρυνση του Χρέους. Τρίτον με τη λύση αυτή αποφεύγονται έκρυθμες καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επαναληφθούν τον Ιούλιο με δεδομένο τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζει η χώρα.

Με την καταρχήν συμφωνία, όπως εξήγησε ο κ. Ράις μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης από τους Ευρωπαίους δανειστές. Ωστόσο προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά είναι απαραίτητο, όπως επανέλαβε ο ίδιος, να προηγηθεί η συμφωνία ελάφρυνσης του Χρέους. Μόνο τότε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μπορεί να εγκρίνει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει μία τέτοια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου, στο οποίο μάλιστα θα παραστεί και η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version