Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές στην ευρωζώνη, όπως δήλωσε σήμερα το επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οικονομικού οργανισμού Ολιβιέ Μπλανσάρ
“Το μοντέλο προβλέψεων μας δίνει πιθανότητες 10-20% για αρνητικό πληθωρισμό” στην ευρωζώνη, είπε ο Μπλανσάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας πάντως ότι το ΔΝΤ αναμένει ακόμη θετική αύξηση των τιμών στις βασικές προβλέψεις του.
Ο Μπλανσάρ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει ότι μπορεί για να σταθεροποιήσει τις προσδοκίες για τη διαμόρφωση των τιμών και να τονώσει τη ζήτηση στην ευρωζώνη στις χώρες του νότου, όπως στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, όπου παραμένει αδύναμη.
Νωρίτερα, δίνοντας στη δημοσιότητα την επικαιροποιημένη έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ είχε αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για το 2014, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, χαιρετίζοντας την “ενίσχυση” της οικονομικής δραστηριότητας στις πλούσιες χώρες και την Κίνα.
Είναι η πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2012 που το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις του και κάνει λόγο για αύξηση της αισιοδοξίας όσον αφορά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Το Ταμείο “αναμένει να συνεχιστεί η ενίσχυση της δραστηριότητας το 2014”, σημειώνεται στη λακωνική έκθεσή του.
Στις ανεπτυγμένες οικονομίες η τελική ζήτηση (των καταναλωτών) αυξήθηκε συνολικά, όπως προβλεπόταν, τονίζει επίσης το ΔΝΤ, χαιρετίζοντας τη δημοσιονομική συμφωνία στις ΗΠΑ και την έξοδο της ευρωζώνης από την ύφεση όπου η ανάπτυξη φέτος θα είναι μεγαλύτερη κατά 0,1% απ’ όσο αναμενόταν αρχικά, φτάνοντας το 1%.
Καταγράφοντας ανάπτυξη 7,5% φέτος (+0,3% σε σχέση με την πρόβλεψη του Οκτωβρίου) η Κίνα παραμένει η βασική ατμομηχανή των αναδυόμενων οικονομιών οι οποίες ταυτόχρονα “θα αρχίσουν να επωφελούνται” από την ανάκαμψη στις πλούσιες χώρες.
Το Ταμείο προειδοποίησε πάντως ότι δεν θα πρέπει να εκφράζεται υπερβολική αισιοδοξία δεδομένου ότι η ανάκαμψη παραμένει ακόμη “αδύναμη και ακανόνιστη”, όπως είπε ο Μπλανσάρ. Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ κάλεσε τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να μην τερματίσουν “πρόωρα” τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και μάλιστα η ΕΚΤ καλείται “να εξετάσει τη λήψη νέων μέτρων”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΔΝΤ: Ζήτησε να ελέγχονται 4 συγκεκριμένες χώρες
Αρχές του 2014 θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις Σερβίας – ΔΝΤ για μια νέα δανειοδοτική συμφωνία
Από σήμερα και για δύο εβδομάδες η “τρόικα” στο Βουκουρέστι