Οικονομία

Το ΔΝΤ κρατάει το «κλειδί» για το ελληνικό χρέος

Σήμερα αρχίζουν να φτάνουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των δανειστών για συζητήσεις – εξπρές γύρω από την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Όλα δείχνουν ότι μέχρι το Σάββατο που είναι ο στόχος, θα έχει ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία, ωστόσο το ζητούμενο στην παρούσα φάση, δεν είναι τόσο η εν λόγω συμφωνία – όχι πως δεν υπάρχουν «μαύρες» τρύπες – όσο το σχέδιο για την επόμενη ημέρα και βέβαια η ρύθμιση του χρέους.

«Κλειδί» για όλα τα παραπάνω είναι η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το Ταμείο θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του μήνα. Αν η απόφαση είναι θετική, τότε τα μηνύματα θα είναι θετικά για την Ελλάδα, στο εν λόγω σκέλος, ενώ αν όχι μάλλον η Αθήνα θα πρέπει να βρει δίαυλο επικοινωνίας με το Βερολίνο. Η Γερμανία μαζί με χώρες του Βορά έχουν φτιάξει ένα ισχυρό μπλοκ και θέλουν σκληρή εποπτεία για την επόμενη ημέρα και όχι την υιοθέτηση ενός αυτόματου μηχανισμού ρύθμισης του χρέους, αλλά ουσιαστικά να λειτουργεί όπως και το Μνημόνιο. Δηλαδή να γίνεται αξιολόγηση και εφόσον η Αθήνα περνάει τις εξετάσεις να πηγαίνουμε στο επόμενο στάδιο.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ δείχνουν να συμπλέουν και να θέλουν ένα σύστημα που θα δίνει ανάσα στην χώρα και το κυριότερο θα δίνει ένα σήμα προς τις αγορές.

Το ζήτημα που θα βρεθεί στο τραπέζι τις επόμενες, ώρες και όχι ημέρες είναι το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η Αθήνα δεν έχει κάνει τα βήματα που είχε δεσμευθεί και η όποια μείωση είναι με ρυθμό χελώνας.

Λίγο πριν από την έλευση των Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) στην Αθήνα οι εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν για τα ανοικτά θέματα του προγράμματος και το πώς θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις επί αθηναϊκού εδάφους.

Συζήτηση έγινε για την εκκρεμούσα υπό- δόση του 1 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η οποία για να εκταμιευτεί η Ελλάδα θα πρέπει να τεκμηριώσει πως εξόφλησε «φέσια» του Δημοσίου συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και πως η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ήταν συμβατή με τους στόχους του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έλαβε 500 εκατ. ευρώ από την υπό- δόση των 5,7 δισ. ευρώ του ESM το Μάρτιο για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών και έπρεπε να διαθέσει, άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε έως τα τέλη Απριλίου να έχει εξοφλήσει προς τους ιδιώτες συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Πάντως, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου στα 3,4 δισ. ευρώ παραμένοντας αμετάβλητες σε σύγκριση με το τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ οι επιστροφές φόρων τον Απρίλιο 2018 ανήλθαν σε 224 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 17 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (241 εκατ. ευρώ).

Ένα άλλο θέμα που είναι καίριας σημασίας, είναι πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δηλαδή κατά πόσο πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και σε όλη την επικράτεια. Σχετικά αναμένεται η έκθεση από την ΕΚΤ.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η Renault προειδοποιεί ότι η συγκέντρωση των εκπομπών CO2 θα αποδυναμώσει την αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που αντιμετωπίζουν αυστηρότερους κανόνες εκπομπών ρύπων της ΕΕ το 2025 σχεδιάζουν να αγοράσουν πιστώσεις άνθρακα από εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων
Η Renault προειδοποιεί ότι η συγκέντρωση των εκπομπών CO2 θα αποδυναμώσει την αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έγκριση της απόκτησης κοινού ελέγχου της Audiomax και των θυγατρικών της από τις United Media και Paxana
Από 16 Δεκεμβρίου 2024 γνωστοποιήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγκέντρωση, δυνάμει της οποίας οι δύο εταιρίες πρόκειται να αποκτήσουν κοινό έλεγχο επί της Audiomax και των θυγατρικών της
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έγκριση της απόκτησης κοινού ελέγχου της Audiomax και των θυγατρικών της από τις United Media και Paxana