Παρασκευή, 19 Ιουλ.
30oC Αθήνα

ΔΝΤ: Οι παροχές Τσίπρα βλάπτουν σοβαρά την οικονομία

ΔΝΤ: Οι παροχές Τσίπρα βλάπτουν σοβαρά την οικονομία

Επικριτικός απέναντι στις πρόσφατες παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν. Μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος μίλησε για αδύναμη ανάκαμψη, για μεγάλη ανεργία και για μικρές κοινωνικές δαπάνες που απειλούν την κοινωνική συνοχή.

Ο Πίτερ Ντόλμαν είπε ακόμα ότι μπορεί «Η Ελλάδα να πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους προς τους δανειστές αλλά με τίμημα την χαμηλότερη ανάπτυξη». «Παρά την επιστροφή στις αγορές, τα spreads των ελληνικών ομολόγων είναι τα μεγαλύτερα στην ευρωζώνη», είπε ακόμα.

Έκρινε ότι η Αθήνα δεν έχει ολοκληρωμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και η αιχμή για τις πρόσφατες παροχές ήταν ότι είναι λάθος να εστιάζει στα βραχυπρόθεσμα μέτρα αλλά πρέπει να δώσει έμφαση στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά για την τόνωση των επενδύσεων και την περιστολή της γραφειοκρατίας και επανέλαβε την θέση του ΔΝΤ για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Αναφερόμενος έμμεσα στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις είπε ότι με τις πολιτικές της η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο την μελλοντική φορολογική συμμόρφωση. Ο Ντόλμαν χτύπησε και καμπανάκι για τον δημοσιονομικό κίνδυνο που πηγάζει από δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Χαρακτήρισε λάθος την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, σημειώνοντας πως η υπεραπόδοση έχει έλθει σε βάρος της ανάπτυξης και με περιστολή του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων. Τέλος, επεσήμανε ότι ο μεγάλος όγκος των «κόκκινων» δανείων, περιορίζει την δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις