Πραγματικότητα αποτελεί πλέον η πρόωρη εξόφληση τμήματος δανείων του ΔΝΤ, ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Η διαδικασία που ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε σήμερα μετά από απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση “Με τον χειρισμό αυτόν ενδυναμώνεται η αξιοπιστία της χώρας, μειώνεται το κόστος δανεισμού, καταβάλλονται μικρότερα ποσά, βελτιώνεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και ενισχύεται περαιτέρω η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών“.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών:
«Ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά από απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η διαδικασία της πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού τμήματος των δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε κατόπιν επίσημου αιτήματος του Υπουργείου Οικονομικών, στις 16 Σεπτεμβρίου 2019.
Με την ολοκλήρωσή της υλοποιείται μία ακόμη προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Επισημαίνεται ότι το μέρος του δανείου που αποπληρώθηκε είναι ύψους 2,7 δισ. ευρώ.
Με τον χειρισμό αυτόν ενδυναμώνεται η αξιοπιστία της χώρας, μειώνεται το κόστος δανεισμού, καταβάλλονται μικρότερα ποσά, βελτιώνεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και ενισχύεται περαιτέρω η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών».
Τι κερδίζει η Ελλάδα
Υπολογίζεται ότι περί τα 75 εκατ. ευρώ ετησίως θα είναι το όφελος για τη χώρα από την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%), ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν δύο ακόμη κέρδη:
- Το ποσό που εξοικονομείται αφαιρείται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω την ανάλυσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα στις αγορές ομολόγων.
- Εκπέμπεται το μήνυμα προς τις αγορές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι η χώρα έχει πλέον τη δυνατότητα και να καλύπτει μόνη της τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, αλλά και να εξοφλεί ταχύτερα ένα μέρος τους και έτσι να εξοικονομεί πόρους λόγω της μεγάλης διαφοράς επιτοκίου μεταξύ του δανείου στο ΔΝΤ και του τρέχοντος ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.