Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί πως η κήρυξη στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ θα είχε «σκληρό αντίκτυπο» στην παγκόσμια οικονομία.
«Καλούμε ξανά όλα τα μέρη στις ΗΠΑ να καθίσουν μαζί στο τραπέζι, να καταλήξουν σε συναίνεση και να επιλύσουν το ζήτημα το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε η Τζούλι Κόζακ, εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έχουν αποδυθεί σε μπραντεφέρ το τελευταίο διάστημα για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, κοινοβουλευτική απόφαση απόλυτα απαραίτητη προκειμένου η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να είναι σε θέση να πληρώνει τους λογαριασμούς της, τους λειτουργούς και τους πιστωτές της.
Το ποσό που έχει τη δυνατότητα να δανειστεί το ομοσπονδιακό κράτος (31,4 τρισ. δολάρια) έχει ήδη καλυφθεί και η κυβέρνηση των Δημοκρατικών αντιμετωπίζει το πρόβλημα με διάφορους ελιγμούς. Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για να συναινέσουν στην αύξησή του, με τον αμερικανικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως αυτό το στάδιο να απορρίπτει τη σύνδεση των δυο ζητημάτων, αλλά να δηλώνει διατεθειμένος να συζητήσει για την πολιτική περί τα δημοσιονομικά.
Η συνάντηση που προγραμματιζόταν να έχουν αργότερα σήμερα ο αρχηγός του κράτους και οι ηγέτες του Κογκρέσου αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το πολυσυζητημένο «όριο» αυτό από το Κογκρέσο, η υπουργός Οικονομικών του Μπάιντεν, η Τζάνετ Γέλεν, προειδοποιεί πως η χώρα ενδέχεται να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών την 1η Ιουνίου, κάτι άνευ προηγουμένου.
Αναβλήθηκε η συνάντηση Μπάιντεν με τους ηγέτες του Κογκρέσου
Την ίδια ώρα αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των ηγετών του Κογκρέσου με τον Τζο Μπάιντεν. Συμφωνήθηκε η συνάντηση να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για θετική εξέλιξη στις διαβουλεύσεις για την αύξηση του ορίου δανεισμού, για την οποία απαιτείται συναίνεση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Όπως αναφέρει, οι διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων συνεχίζονται, αλλά δεν ήταν ακόμη η κατάλληλη στιγμή για μια συνάντηση του Μπάιντεν με τους ηγέτες του Κογκρέσου.
Απομένουν τρεις εβδομάδες προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, ώστε η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να μη βρεθεί αντιμέτωπη με το «καταστροφικό» άνευ προηγουμένου σενάριο της κήρυξης στάσης πληρωμών.