Σχεδόν όλο το κρατικό χρέος της Ελλάδας ανήκει σήμερα στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ενώ συνολικά τα χρήματα που ''λείπουν'' από την Ελλάδα για το 2014 και το 2015 φτάνουν στα 10 δισ. ευρώ εκτιμούν οι Financial Times σε κύριο άρθρο τους.
Διαβάστε όλο το άρθρο.
Από το β΄ πακέτο διάσωσης της Ελλάδας λείπουν 11 δισ. ευρώ σε ρευστό και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα χρειαστεί να καλύψουν σχεδόν το μισό από αυτό το έλλειμμα μέχρι το τέλος του έτους, είναι το πόρισμα της τριμηνιαίας έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική διάσωση.
Το ταμείο τονίζει προσθέτως ότι για να ξαναφέρει η Αθήνα τα επίπεδα του χρέους σε διαχειρίσιμο σημείο πρέπει να απαλλαγεί από χρέη προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης συνολικού ύψους αντίστοιχου με το 4% της οικονομικής παραγωγής ή περίπου 7,4 δισ. ευρώ εντός των επόμενων 18 μηνών.
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πιθανόν να υποχρεωθούν να απαξιώσουν ακόμη μεγαλύτερα κομμάτια από τα δάνειά τους προς την Αθήνα, εκτός κι αν αρχίσει να ανακάμπτει η ελληνική οικονομία, αναφέρει το ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας σχεδόν ανοιχτά στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αποδεχτούν μεγάλες ζημίες από την ελληνική βοήθεια.
«Αν οι επενδυτές δεν πειστούν ότι υπάρχει μια αξιόπιστη στρατηγική των ρυθμιστών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρέους, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δεν θα ανακάμψουν όπως έχει προγραμματιστεί» αναφέρει το ΔΝΤ στην 195σέλιδη έκθεσή του. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να σκεφτούν να παράσχουν ανακούφιση που θα καταστήσει δυνατή την ταχύτερη μείωση του χρέους από όσο προγραμματίζεται σήμερα».
Σχεδόν όλο το κρατικό χρέος της Ελλάδας ανήκει σήμερα στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Προβλέπεται να αγγίξει φέτος το 176% του ΑΕΠ.
Το αίτημα του ΔΝΤ στην ευρωζώνη να καταπιεί την ανάγκη να αποδεχτεί ζημίες ώστε να μειωθεί το δανειακό βάρος της Ελλάδας δεν είναι νέο και ήδη προκάλεσε έντονες διαβουλεύσεις τον Δεκέμβριο, όταν συζητιόταν το πρόγραμμα μεταξύ ΔΝΤ και Βρυξελλών.
Είναι όμως η πρώτη φορά που το ΔΝΤ ανοίγει την προοπτική «κουρέματος» ακόμη μεγαλύτερου από εκείνο που ήταν αποδεκτό τον Δεκέμβριο και μάλιστα δύο μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην προσπάθεια επανεκλογής της Angela Merkel.
Η Α. Merkel και άλλα μέλη της κυβέρνησής της επιμένουν ότι δεν θα υπάρξουν «κουρέματα» στα κεφάλαια διάσωσης.
Το ζήτημα της αποδοχής των ζημιών στα υπάρχοντα δάνεια -παράλληλα μάλιστα με τα αιτήματα για πρόσθετη βοήθεια- είναι πολιτικά ακανθώδες και σε άλλες βόρειες χώρες της ευρωζώνης, όπως στην Ολλανδία και στη Φινλανδία, όπου επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια για τα προγράμματα διάσωσης.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιμένουν ότι δεν θα συζητήσουν για πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα μέχρι τον Απρίλιο του 2014 το νωρίτερο, όταν η Eurostat θα κρίνει αν η Αθήνα έχει πετύχει για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα.
Αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως υπάρχουν τρόποι για να καλυφθούν οι άμεσες ελλείψεις σε ρευστότητα –τις οποίες η Κομισιόν εκτιμά στα 3,8 δισ. ευρώ για το 2014, αλλά το ΔΝΤ αποτιμά στα 4,4 δισ. ευρώ- χωρίς να υποχρεωθούν οι ηγέτες της ευρωζώνης να βάλουν κι άλλο ρευστό στο πρόγραμμα διάσωσης των 172 δισ. ευρώ.
Ένας αξιωματούχος είπε για παράδειγμα ότι ίσως περισσέψουν κεφάλαια από το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που μπορούν να κατευθυνθούν σε άλλο πρόγραμμα.
Στην έκθεση του ΔΝΤ όμως γίνεται σαφές ότι το έλλειμμα χρηματοδότησης, που «ανοίγει» τον Αύγουστο του 2014, θα προχωρήσει πέρα από τον επόμενο χρόνο και το 2015, έτος κατά το οποίο η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 5,6 δισ. ευρώ.
Το ζήτημα της κάλυψης της τρύπας του 2014 έχει μεγάλη σημασία για το ΔΝΤ, που δεν μπορεί να εκταμιεύσει τις δόσεις δανείων αν δεν έχουν τακτοποιηθεί οι δανειακές ανάγκες όλου του έτους. Τον φετινό Αύγουστο η Ελλάδα θα έχει εξασφαλίσει τον δανεισμό 11 μηνών και στην έκθεση αναφέρεται ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν από την επόμενη τριμηνιαία αναθεώρηση, που αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Αν και στην έκθεση δεν γίνεται ειδική αναφορά στο έλλειμμα του 2015, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ πιέζουν τους ηγέτες της ευρωζώνης να καλύψουν παράλληλα το κενό των 5,6 δισ. ευρώ για εκείνη τη χρονιά.
Διαβάστε επίσης:
Λίστες διαθεσιμότητας ανά υπουργείο – Ποιοι και από που φεύγουν από τα υπουργεία Υγείας – Παιδείας – Εσωτερικών
Πηγή Euro2day