«Έχουμε πάντα υποστηρίξει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ήταν φιλόδοξος», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.
Σύμφωνο βρίσκει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η άποψη που διατύπωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην Ευρωβουλή για την ανάγκη επανεξέτασης του στόχου των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της χώρας μας. Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, η συγκεκριμένη τοποθέτηση αντανακλά την πάγια θέση που έχει διατυπώσει με συνέπεια το Ταμείο τα τελευταία χρόνια.
«Όπως γνωρίζετε, έχουμε πάντα υποστηρίξει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ήταν φιλόδοξος. Έχουμε αναφέρει με συνέπεια ότι οι υψηλοί πρωτογενείς δημοσιονομικοί στόχοι λειτούργησαν σαν βαρίδι για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Και έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν την ανάγκη για ένα χαμηλότερο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι είναι σαφής η θέση του ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την ακρόασή της ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενόψει ανάληψης των νέων καθηκόντων της ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είχε υπερασπιστεί την στάση του ΔΝΤ. Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που έχει ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΔΝΤ για τις πολιτικές λιτότητας, η Λαγκάρντ είπε: «Δε θέλω να ανοίξω το Κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές, δεδομένων των δυνατοτήτων της και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ».
Παράλληλα ο κ. Ράις ανακοίνωσε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου τα τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου θα ξεκινήσουν στην Αθήνα τις διαβουλεύσεις για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του άρθρου 4. Στο σημείο, όμως, αυτό, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ δεν έχει πλέον χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την Ελλάδα.
«Η ομάδα θα είναι στην Αθήνα από τις 23 Σεπτεμβρίου για τις διαβουλεύσεις σχετικά με το άρθρο 4. Όλοι γνωρίζουν ότι δεν έχουμε ένα οικονομικό πρόγραμμα με την Ελλάδα και σχετικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα τις εξετάσουμε προσεκτικά στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων», σημείωσε.
Τέλος, σε ερώτηση για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είπε πως η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα θα τις εξετάσει στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα λάβουν χώρα με την ελληνική κυβέρνηση.
«Επιτρέψτε μου, όμως, να προσθέσω ότι αυτό που είναι το πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι να εφαρμόσει αξιόπιστες πολιτικές που θα είναι συμβατές με την επίτευξη υψηλότερης και περιεκτικότερης ανάπτυξης. Συνεπώς, θα συζητήσουμε με την κυβέρνηση και θα εξετάσουμε προσεκτικά τις πρωτοβουλίες της σε αυτό το πλαίσιο», τόνισε χαρακτηριστικά.