Κινδυνεύουν οι μελλοντικές αναδιαρθρώσεις του χρέους κρατών εκτιμά σε έκθεσή του το ΔΝΤ, που χαρακτηρίζει το κούρεμα της Ελλάδας το 2012 "υπερβολικά περιορισμένο και υπερβολικά καθυστερημένο".
Η διένεξη που φέρνει αντιμέτωπη στις ΗΠΑ την Αργεντινή με τους ιδιώτες πιστωτές της μπορεί να έχει “βαθειές” συνέπειες και να “θέσει σε κίνδυνο” τις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις του χρέους κρατών, εκτιμά το ΔΝΤ σε μια έκθεσή του που δόθηκε χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα.
Μετά τη χρεοκοπία του 2001, η Αργεντινή είχε καταλήξει σε μια συμφωνία με το σύνολο σχεδόν των πιστωτών της για να αναδιαρθρώσει το χρέος της με ένα “κούρεμα” κατά σχεδόν 70%. Τα λεγόμενα ταμεία-“γύπες” αρνήθηκαν πάντως οποιαδήποτε συμφωνία και ζητούν την επιστροφή 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Τα εν λόγω ταμεία προσέφυγαν στην αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία δεν έχει ακόμη εκδώσει την τελική απόφασή της, αλλά τα έχει δικαιώσει προς το παρόν επιτρέποντάς τους να ανακτήσουν αυτό το ποσό εν ανάγκη μπλοκάροντας την πληρωμή των πιστωτών που έχουν αποδεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους.
“Η τρέχουσα διένεξη με την Αργεντινή μπορεί να έχει βαθειές επιπτώσεις στις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών δίνοντας περισσότερες εξουσίες στους ανυπάκοους πιστωτές”, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του.
Μέχρι τώρα, ακόμη κι αν δικαιώνονταν από τα δικαστήρια, οι πιστωτές αυτοί δεν είχαν παρά πολύ λίγα μέσα για να επιτύχουν την επιστροφή των χρημάτων τους. Η απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης μπορεί συνεπώς να σηματοδοτεί ένα προηγούμενο και να “θέσει σε κίνδυνο” τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης των χρεών, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Καθώς διακόπτει την αποπληρωμή των πιστωτών που συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση, η απόφαση αυτή “κατά πάσα πιθανότητα θα αποθαρρύνει” τους πιστωτές να συμμετάσχουν σε διαδικασίες σε εθελοντική βάση, εκτιμά το ΔΝΤ.
Θα μπορούσε επίσης “να πολλαπλασιάσει” τον αριθμό των απειθών πιστωτών με κίνδυνο να οδηγηθούν σε αποτυχία μελλοντικές επιχειρήσεις αναδιάρθρωσης, προσθέτει το Ταμείο.
Γενικότερα το ΔΝΤ εκτιμά στην έκθεσή του πως οι πρόσφατες αναδιαρθρώσεις χρέους, ιδιαίτερα της Ελλάδας το 2012, ήταν “υπερβολικά περιορισμένες και υπερβολικά καθυστερημένες”.
Το Ταμείο εκτιμά επίσης πως μπορούν να εξεταστούν “νέες οδοί” για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα προγράμματα αρωγής του να εξυπηρετούν κατ’ αρχάς την εξόφληση των ιδιωτών πιστωτών.
Διαβάστε επίσης: