Συνολική προσπάθεια για να επιστρέψει η Ελλάδα στο σωστό δρόμο ζήτησε ο Ντομινίκ Στρος-Καν, διαμηνύοντας ότι στη συνεργασία με την ΕΕ θα ακολουθηθούν οι όροι του ΔΝΤ.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαρακτήρισε σοβαρή την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας πως απαιτείται συνολική προσπάθεια, από την κυβέρνηση, το λαό, τα συνδικάτα και το ΔΝΤ για να αντιμετωπιστεί.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της έναρξης της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον και κληθείς να σχολιάσει τις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και τη συνεργασία του ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πιθανή παροχή βοήθειας προς την Αθήνα επεσήμανε ότι «έως τώρα δεν συμμετείχαμε στις διαβουλεύσεις, απλά προσφέραμε τεχνική υποστήριξη», ενώ τώρα έχουν αρχίσει συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
«Είναι σαφές πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή, τόσο από άποψης μακροοικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας, για την κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά και μια πολύ σοβαρή κατάσταση για τον ελληνικό λαό», πρόσθεσε.
Εξέφρασε κατανόηση για το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες είναι κάπως διστακτικοί, αλλά τους κάλεσε να καταλάβουν ότι αυτό που έκαναν οι Ευρωπαίοι και τώρα και το Ταμείο είναι προς το δικό τους συμφέρον. «Αυτοί πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα που έχουν, και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το κάνουν, δεν υπάρχει εύκολη λύση».
Στο πλαίσιο αυτό «όλοι μαζί, η κυβέρνηση, ο λαός, οι επιχειρήσεις, τα συνδικάτα, και το ΔΝΤ, όλοι μαζί, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να επαναφέρουμε την Ελλάδα στο σωστό δρόμο».
Ξεκαθάρισε δε ότι δεν υπάρχουν σύννεφα στη συνεργασία του ΔΝΤ με την ΕΕ. «Αν και είναι η πρώτη φορά που βοηθάμε χώρα της ευρωζώνης, έχουμε συνεργασθεί με άλλες χώρες της ΕΕ όπως τη Λετονία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία», τόνισε ο Στρος-Καν και διεμήνυσε πως «φυσικά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες του ΔΝΤ, και δεν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδας».
Έκρινε δε ότι η εμπλοκή της ΕΕ είναι «πολύ υποβοηθητική», και σημείωσε ότι «εμείς τώρα αρχίζουμε τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία είναι μέλος του ΔΝΤ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μέλος του Ταμείου. Και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα».
Ο Στρος-Καν κατέστησε σαφές ότι δεν βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, ενώ ερωτηθείς για τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, τόνισε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει όποια χώρα έχει πρόβλημα, αλλά αυτή τη στιγμή «δεν υφίσταται ανάγκη να επικεντρωθούμε σε άλλες χώρες πέραν της Ελλάδας».
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι τώρα πλέον «έχουμε μια σαφή εικόνα και απόλυτα στοιχεία» από την Eurostat σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, η οποία, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται λίγο χειρότερη σε σχέση με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.
Διαβάστε επίσης
Πάρθηκε η απόφαση! Προσφεύγουμε στο ΔΝΤ
Η κυβερνητική απραξία βουλιάζει την οικονομία!