- ''Πείτε εσείς το ΝΑΙ και η Κομισιόν θα σας βοηθήσει'' - Οικονομικές ζώνες σημαίνουν παροχή προνομίων στις εταιρείες που θα επενδύσουν εκεί - Θα έχουν πιο απλές διαδικασίες συναλλαγών και ευνοικότερη φορολόγηση - Σημαίνει επίσης άνοιγμα θέσεων εργασίας, συγκράτηση ή και μείωση της ανεργίας αλλά με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αμοιβών - Ποιά θα είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης;
Το ”καρότο” του Όλι Ρεν
”Η Ευρωπαϊκη Ένωση είναι έτοιμη να συζητήσει τη δημιουργία στην Ελλάδα ειδικών οικονομικών ζωνών αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο για να βελτιώσει τις επιχειρηματικές συνθήκες στη χώρα” ήταν η απάντηση του Φινλανδού επιτρόπου σε ερώτηση που του έγινε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Ο Όλι Ρεν ουσιαστικά πέταξε το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση, ανοίγοντας όμως ένα τόσο καυτό θέμα.
”Πιστεύουμε πως είναι μια ιδέα που θα πρέπει να εξετάσουν οι ελληνικές αρχές, αν δηλαδή θα προχωρήσουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Αν η κυβέρνηση το αποφασίσει, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ελλάδα την πιθανότητα να δοκιμαστούν αυτές οι ιδέες στην πράξη”.
Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις ικανές να σκοτώσουν το σχέδιο αυτό στη γέννηση του, ο επίτροπος της Κομισιόν έσπευσε να τονίσει πως ”η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει σχετικό αίτημα και αν αυτό γίνει θα πρέπει να εξεταστεί με προσοχή για λόγους πολιτικής, φορολογίας και επιχειρηματικότητας”.
Γερμανικό σενάριο η πρόταση του Όλι Ρεν;
Καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές αναφέρουν ειρωνικά πως θα ήταν πιο τίμιο εαν ο Ρεν έγραφε στα γερμανικά το σχέδιο αυτό για ειδικές οικονομικές ζώνες στην Ελλάδα.
Γιατί εξυπηρετεί αφάνταστα όσους γερμανούς είναι έτοιμοι να επενδύσουν στη χώρα μας αφού θα συναντήσουν από κάθε άποψη ένα ιδιαίτερα ”φιλικό” περιβάλλον.
Άλλωστε πρώτοι οι Γερμανοί μας είχαν προτείνει τη δημιουργία παρόμοιων ζωνών στις παραμεθόριες περιοχές ως αντίδοτο της μετανάστευσης επιχειρήσεων από την Ελλάδα στη Βουλγαρία αλλά και σε άλλες βαλκανικές χώρες.
Μάλιστα το ”σπέρμα” για να βρει γόνιμο έδαφος αυτή η πρόταση τοποθετείται χρονικά πριν την έλευση Ρέσλερ στη χώρα μας με αντιπροσωπεία γερμανών επιχειρηματιών.
Τι είναι οι οικονομικές ζώνες
Ποτάμια μελανιού θα χυθούν εαν πάρει σάρκα και οστά η πρόταση Ρεν.
Διότι στην εγκαταλειμένη από επενδύσεις χώρα μας μοιάζει από την μία πλευρά ως ευλογία, ως βροχή στην έρημο, γιατί πολύ απλά θα βρουν δουλειά πάρα πολλοί άνεργοι και θα υπάρχει ένας μισθός που θα μπαίνει στο σπίτι.
Ο αντίλογος είναι, εαν υπάρχει αντίλογος στην Ελλάδα του ενός εκατομμυρίου ανέργων, πως ο μισθός στις ζώνες θα είναι σημαντικά χαμηλότερος και πιθανότατα θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τις αποδοχές σε όλη τη χώρα.
Διαβάστε επίσης :