Ολόκληρη η έκθεση της τρόικας θα παραδοθεί αύριο στο Eurogroup, όμως τμήματα της έχουν ήδη διαρρεύσει.
”Η Επιτροπή προτείνει η εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα: μόλις νομοθετηθούν οι συμφωνηθείσες προηγούμενες δράσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, οι οποίες ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση” είναι η σχετική αναφορά στο προσχέδιο της έκθεσης.
Οι δανειστές μας γράφουν στην έκθεση τους πως έχει επιδεινωθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους και πως η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντικά βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν.
Απαιτούν νέα μέτρα λιτότητας
Η τρόικα επισημαίνει σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψη της για την ύφεση, στο 5,5% το 2011 και στο 2,8% το 2012 υψηλότερα από όσο προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Ακόμη πιο αρνητική είναι η πρόβλεψη της και για το έλλειμμα που εκτιμά ότι φέτος θα «κάτσει» τελικά στο 8,9% από 8,5% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού (αν και στον προϋπολογισμό υπήρχε περιθώριο για απόκλιση σχεδόν 0,5%) αναγνωρίζοντας όμως ότι οι έκτακτοι φόροι που επιβάλλονται προκειμένου να περιοριστούν οι τρύπες των κρατικών ταμείων είναι δυσβάστακτοι..
Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση ότι «επιπλέον φορολογικά μέτρα το 2011 θα είναι αφόρητα για τους οικονομικά ασθενείς, ενώ οι ήδη επιβεβλημένοι φόροι δοκιμάζουν τις αντοχές των νοικοκυριών».
Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν τα όρια αντοχών του τραπεζικού συστήματος και «καυτηριάζουν» την απογοητευτική πορεία του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, χαρακτηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις απαραίτητες. «Κάθε μέτρο που εξαγγέλλεται και δεν εφαρμόζεται θα εξαντλεί το πολιτικό κεφάλαιο και θα προσθέτει αβεβαιότητα».
Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων απαιτούν συναίνεση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, τονίζει η τρόικα, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση έκανε σημαντική πρόοδο για την εξυγίανση της οικονομίας, ενώ για μία ακόμη φορά αμφισβήτησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αποδίδοντας στην απροθυμία των κοινωνικών εταίρων να μειώσουν τους μισθούς, μέρος της ευθύνης για την αύξηση της ανεργίας .
Η κόντρα των τροικανών
Νωρίτερα από το πρακτορείο Reuters είχε διαρρεύσει πως το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη από την Ευρωπαική Ένωση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα συνεδριάσει προτού ξεμπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης.
Κατά το δημοσίευμα στελέχη του ΔΝΤ κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση για υπερβολική αισιοδοξία σχετικά με το χρέος της Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης :