Παρασκευή, 22 Νοε.
18oC Αθήνα

Δουλεύουμε 180 μέρες το χρόνο για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές

Δουλεύουμε 180 μέρες το χρόνο για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές

Ούτε μια, ούτε δυο αλλά 180 μέρες, δηλαδή το μισό χρόνο, οι Έλληνες θα δουλεύουμε το 2019 για να μπορούμε να πληρώνουμε στο κράτος φόρους και εισφορές. Θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που θα γίνει κάτι τέτοιο.

Και δεν είναι μόνο ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να πληρώνουμε φορολογικές κι άλλες υποχρεώσεις. Είναι και πως τα ποσά που καλούμαστε να καταβάλουμε σε φόρους και εισφορές είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά που ξοδεύουμε για βασικές ανάγκες, όπως η στέγαση, η διατροφή, η ένδυση ή οι μεταφορές…

Αυτό και πολλά άλλα… εξίσου απογοητευτικά προκύπτουν από την έρευνα που έκανε για 5η χρονιά στην Ελλάδα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης σχετικά με την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας».

Για το 2019, το ΚΕΦίΜ υπολογίζει ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας την 30η Ιουνίου. Αυτή θα είναι η πρώτη μέρα του χρόνου που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το εισόδημά τους αν έπρεπε να πληρώσουν πρώτα φόρους και εισφορές.

Η επίδοση της Ελλάδας είναι η τέταρτη χειρότερη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας

  • Σύμφωνα με τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2019, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας θα είναι φέτος η 30η Ιουνίου. Για 180 από τις 365 μέρες του χρόνου θα εργαζόμαστε φέτος για το κράτος.
  • Το 2019 θα δουλέψουμε 73 ημέρες για έμμεσους φόρους, 46 για άμεσους και 61 για κοινωνικές εισφορές.
  • Η επίδοση της Ελλάδας είναι η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ οι Έλληνες το 2018 ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τη φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται.
  • Κάθε χρόνο από το 2009 και μετά προστίθενται κατά μέσο όρο 3,5 επιπλέον ημέρες εργασίας του μέσου πολίτη για το κράτος.
  • Η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές (78 δισ. το 2019) είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά (42 δισ. το 2017) για την κάλυψη των βασικών αναγκών (στέγαση, διατροφή, μεταφορές, ένδυση κλπ).

Δείτε όλη την έρευνα

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2019/07/kefim_ereuna.pdf”]

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις