Οικονομία

Δύο φορές ακριβότερο ρεύμα πληρώνουν οι βιομηχανίες στην Ευρώπη σε σχέση με Κίνα και ΗΠΑ

Σχεδόν τις διπλάσιες τιμές ηλεκτρισμού πλήρωσαν πέρυσι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της Ευρώπης σε σύγκριση με τις αντίστοιχες της Κίνας και των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Παρά την πτώση 50% που σημείωσαν οι ευρωπαϊκές τιμές πέρυσι σε σχέση με το έτος της κρίσης το 2022, παραμένει η μεγάλη διαφορά με τις άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. Η απόκλιση υπήρχε και πριν την κρίση, όμως πλέον μεγεθύνθηκε σημαντικά, γεγονός που ασκεί μεγάλη πίεση στις βιομηχανίες της Ευρώπης σε όρους ανταγωνιστικότητας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές χονδρικής του ρεύματος στην Ευρώπη ήταν το 2023 διπλάσιες σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 με 105 ευρώ/MWh έναντι 54 ευρώ. Αυτό ίσχυσε παρά τη μείωση της ζήτησης και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που εφαρμόστηκαν. Συγκριτικά, στις ΗΠΑ οι τιμές ήταν πέρυσι στα 46 δολάρια/MWh.

Πρόσθετος «πονοκέφαλος» για τις ευρωπαϊκές ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι ότι ως το 2030 θα σταματήσει η στήριξη που λαμβάνουν για τις εκπομπές CO2, καθώς σήμερα απολαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις που αντισταθμίζουν το συγκεκριμένο κόστος.

Εμπόδια στις προσπάθειες των κυβερνήσεων

Σε χώρες όπως η Γερμανία, η προσπάθεια της κυβέρνησης να ελαφρύνει το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών προσέκρουσε το Νοέμβριο του 2023 στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου με την οποία την κρίνει ασύμβατη με τους δημοσιονομικούς στόχους.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προσφέρει τη δυνατότητα στους βιομήχανους να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερο ρεύμα μέσω διμερών συμβολαίων με παραγωγή ΑΠΕ (το λεγόμενο green pool) δεν έγινε δεκτή σε πρώτη φάση από την Κομισιόν.

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας ΕΒΙΚΕΝ, απέστειλε πρόσφατα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη επιστολή ζητώντας τη θέσπιση μέτρων που θα διευκολύνουν τις βιομηχανίες στη σύναψη αυτών των συμβολαίων που αποκαλούνται ΡΡΑ.

Η ΕΒΙΚΕΝ ζητά να ασκηθεί μεγαλύτερη πολιτική πίεση στις Βρυξέλλες ώστε τελικά να εγκριθεί το μέτρο του green pool, μετά από κάποιες προσαρμογές.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα