Τετάρτη, 9 Οκτ.
19oC Αθήνα

Δύο μέτρα για να χτυπηθεί η “μαύρη” εργασία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας μπαίνει η «μαύρη» εργασία. Σε πρώτη φάση στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί ρύθμιση για το θέμα συνολικά, ενώ σε δεύτερη φάση θα γίνει συνολική παρέμβαση με μέτρα και ρυθμίσεις για κάθε επαγγελματική κατηγορία, γιατί, όπως εξηγούσε στο newsit.gr αρμόδιος παράγοντας κάθε επάγγελμα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και απαιτεί ξεχωριστές λύσεις.

Οσον αφορά στη ρύθμιση που θα περιληφθεί στο ασφαλιστικό οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιχείρηση που θα εντοπιστεί να απασχολεί εργαζόμενους ανασφάλιστους και στη ¨μαύρη¨ θα υποχρεώνεται να προσλαμβάνει κανονικά αυτούς τους εργαζόμενους, να τους ασφαλίζει και να τους καταβάλει τις νόμιμες προβλεπόμενες αμοιβές.

Μάλιστα δεν θα μπορεί να τον απολύσει πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος. Επίσης, επειδή υπάρχει φόβος ότι θα απολυθούν άλλου εργαζόμενοι, με τη ρύθμιση θα απαγορεύεται στην επιχείρηση αυτή να απολύει οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο πριν περάσει ο ένας χρόνος.

Παράλληλα, στην επιχείρηση που παρανομεί θα επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο όμως, δεν θα είναι 10.500 ευρώ, αλλά χαμηλότερο, κοντά στις δύο χιλιάδες ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό ελπίζουν στο υπουργείο ότι θα περιοριστεί η ¨μαύρη εργασία¨, ενώ θα εισρεύσουν και κάποια έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και φόρους στο δημόσιο κορβανά. Επιπλέον, θα είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός των επιχειρήσεων που απασχολούν εργαζόμενους στη ¨μαύρη¨ αφού οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα έχουν κίνητρο να το γνωστοποιήσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι στη ¨μαύρη¨ εργάζονται, σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς 800.000 περίπου άτομα, καθώς και ότι το ΑΕΠ από αυτή τη δραστηριότητα ανέρχεται στο 24%, πράγμα που σύμφωνα με μελετητές σημαίνει πως η Ελλάδα αν κατάφερνε να περιορίσει το φαινόμενο θα μπορούσε να βρει λύσεις για το ασφαλιστικό και τα ελλείμματα στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε