Οικονομία

Δύο σενάρια για το «πακέτο ΔΕΘ»: Έρχεται έκπληξη με οριζόντια μέτρα ή στοχευμένες παρεμβάσεις;

Σε σχεδόν 24 ώρες, από τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά το πακέτο στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, απέναντι στο κύμα ακρίβειας που ήρθε και εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον για το υπόλοιπο του 2021.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν σιγή ιχθύος για το «πακέτο ΔΕΘ», θέλοντας να προκαλέσουν τον απόλυτο αιφνιδιασμό. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα είναι συνετός και δεν θα προβεί σε ακραίες κινήσεις στο πλαίσιο των μέτρων κατά της ακρίβειας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πέρα από τα προβλεπόμενα δεν θα ανακοινώσει κανένα άλλο οριζόντιο μέτρο, όπως για παράδειγμα μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα ή μεσοσταθμική μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ. Θα περιοριστεί σε στοχευμένες παρεμβάσεις για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες θα περιορίζουν τις απώλειες που θα προκύψουν από την επέλαση της ακρίβειας.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα πάει στην Θεσσαλονίκη με ένα δώρο στις αποσκευές του, το οποίο θα κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό, έως και την τελευταία στιγμή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να του δώσουν διάφορα σενάρια και την εκείνος θα αποφασίσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τι θα επιλέξει. Όπως έλεγε μάλιστα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, είναι πιθανό ακόμη και στενοί συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη να μην ξέρουν το περιεχόμενο των ανακοινώσεων που θα γίνουν το Σάββατο (11.09.2021) το βράδυ από την ΔΕΘ.

Βέβαια εκτός από τα σενάρια υπάρχουν τα σημεία εκείνα που είναι γνωστά και στα οποία θα σταθεί ο πρωθυπουργός. Το σκέλος αφορά τα μέτρα που θα ισχύσουν από το 2022 και θα είναι τα εξής:

  • «Πάγωμα» και για το 2022 της έκτακτης εισφοράς για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
  • Διατηρούνται οι μειωμένες κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικές εισφορές.
  • Μειώνονται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από το 24% στο 22% του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών.

Επίσης θα αναφερθεί στον οδικό χάρτη μειώσεων της φορολογίας σε ορίζοντα 2ετίας, δηλαδή μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι οι εξής:

  • Μείωση ή ακόμη και κατάργηση, εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.
  • Περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Το ποσοστό αυτό θα έρθει να συμπληρώσει τη μείωση 22% που ήδη έχει πραγματοποιηθεί το 2019, ώστε η συνολική μείωση να φτάσει το 30%.
  • Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους.
  • Συρρίκνωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%, σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Στο πλάνο υπάρχει και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
  • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
  • «Κούρεμα» στο 50% σε πρώτη φάση και αργότερα πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Επιπλέον μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα