Παρασκευή, 22 Νοε.
16oC Αθήνα

Δύσκολες ώρες για την Folli Follie και τους 5.100 εργαζομένους – Τα πάντα κρέμονται από μία κλωστή – Καταιγιστικές εξελίξεις

Δύσκολες ώρες για την Folli Follie και τους 5.100 εργαζομένους – Τα πάντα κρέμονται από μία κλωστή – Καταιγιστικές εξελίξεις

Αν πριν από ένα χρόνο περίπου έλεγε κάποιος ότι η Folli Follie είναι φούσκα και μάλιστα μεγαλοπρεπής, σίγουρα θα του φορούσαν ζουρλομανδύα και θα τον έστελναν στο πλησιέστερο ψυχιατρείο.

Ωστόσο όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Alvarez & Marsal που έλεγξε τα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie, τα οικονομικά της εταιρίας ήταν πλήρως αναληθή και μάλιστα οι αποκλίσεις είναι τερατώδεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ στον ισολογισμό της εταιρίας που δημοσιεύθηκε για το 2017, τα έσοδα από την δραστηριότητα στην Ασία ανέρχονταν σε 1,1 δισ δολάρια, η έρευνα της Alvarez & Marsal τα βρήκε μόλις στα 116 εκατ. απόκλιση δηλαδή σχεδόν ένα δις δολάρια. Και δεν είναι μόνο αυτά, «λείπουν» από το ταμείο περί τα 300 εκατ, όχι ότι τα καταχράστηκε κάποιος, δεν προκύπτει αυτό σύμφωνα με την Alvarez & Marsal, αλλά ήταν υπερτιμημένα κατά κάποια έτη φωτός.

Πλέον το μεγάλο ζητούμενο είναι τι μέλλει γενέσθαι για την εταιρία, αλλά και για τους 5.100 περίπου εργαζόμενους. Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρίας, στο βαθμό που μπορεί να ελέγξει την επόμενη ημέρα, γιατί και αυτό είναι υπό αίρεση μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ας δούμε λίγο πως ξεκίνησε η ιστορία της Folli Follie που τείνει να εξελιχθεί σε μία απασφαλισμένη βόμβα για την ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και την οικονομία στο σύνολό της;

Στις αρχές Μαΐου και συγκεκριμένα στις 3 του μήνα, το αμερικανικό fund Quintessential Capital Management (QCM), έκανε λόγο ευθέως για ψευδή στοιχεία και «κούφια» εταιρεία, πρωτίστως για τις δραστηριότητες στην Ασία αλλά και ευρύτερα.

Από τότε ακολούθησαν αρκετά και όσο ξετυλίγεται το κουβάρι τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα και πλέον ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη, αλλά μάλλον δεν θα είναι καλή για την εταιρία και τους εργαζόμενους, ενώ η διοίκηση και οι βασικοί μέτοχοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους και στα δικαστήρια.

Η έκθεση της Alvarez

Συγκεκριμένα, τα έσοδα είναι 116,847 εκατ. δολάρια από 1,112 δισ. δολάρια που ανακοίνωνε η εταιρεία.

Τα καθαρά αποτελέσματα είναι ζημιές 44,702 εκατ. δολάρια από κέρδη 316,444 εκατ. δολάρια που ισχυριζόταν η Folli Follie.

Τα αποθέματα είναι μόλις 33,873 εκατ. δολάρια από 581,681 εκατ. δολάρια που εμφάνιζε η εταιρεία και φυσικά τα τραπεζικά διαθέσιμα φτάνουν στα μόλις 6,4 εκατ. δολάρια από 296,771 εκατ. δολάρια που είχε ανακοινώσει η εταιρεία.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι, εφόσον οριστικοποιηθούν από ορκωτό ελεγκτή, μεταβάλλεται σημαντικά η εικόνα του ομίλου σε σχέση με αυτά που παρουσιάστηκαν στις δημοσιευθείσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για το 2017 (26 Απριλίου 2018) για τις οποίες ο ορκωτός ελεγκτής ανακάλεσε την έκθεση ελέγχου (16 Ιουλίου 2018).

Δύσκολες ώρες

Πρόσφατα, στο δικαστήριο για την προσωρινή προστασία από τους πιστωτές στις 12 Σεπτεμβρίου, τα στελέχη και η υπερασπιστική ομάδα της Folli Follie τόνισε με έμφαση ότι «το 60% περίπου του κύκλου εργασιών του ομίλου έρχεται από τις δραστηριότητες στην Ασία»! Δεδομένων των νέων στοιχείων, εξυπακούεται ότι πλέον μιλάμε για μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, ακόμη και για την (όποια) επιβίωση της εταιρείας. Άλλωστε, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το μπαράζ των διεκδικήσεων από ομολογιούχους, προμηθευτές, και συνεργαζόμενους πάσης φύσεως…

Τελειώνει η ρευστότητα

Στη χθεσινή της ανακοίνωση η Folli Follie παραδέχεται ότι υπάρχει μεγάλο θέμα ρευστότητας πλέον, τονίζοντας ότι «το διαθέσιμο περιθώριο ρευστότητας της εταιρείας έχει τεθεί υπό ιδιαίτερη πίεση από τις αυξημένες απαιτήσεις κεφαλαίου κίνησης για την πληρωμή εμπορευμάτων. Η Εταιρεία αναγνωρίζει ότι η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προοπτική παραμένει απαιτητική».

«Βροχή» παραιτήσεων, αλλαγή διοίκησης

Μετά τη δραματική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την περασμένη Τρίτη, ο ιδρυτής και πρόεδρος Δημ. Κουτσολιούτσος και η Κατερίνα Κουτσολιούτσου, υπέβαλαν – εύλογα – τις παραιτήσεις τους.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η παραίτηση (και) του οίκου Rothschild που ήταν σύμβουλος αναδιάρθρωσης, αλλά και των νομικών γραφείων που συνέδραμαν στον όμιλο! Ο χρηματοοικονομικός οίκος Rothschild – που διενεργούσε επαφές διεθνώς για την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή – παραιτήθηκε, ύστερα από τρεις μήνες συνεργασίας. Παράλληλα, παραιτήθηκαν το νομικό γραφείο Μπερνίτσα και η δικηγορική εταιρία «Allen & Overy» που επικουρούσαν νομικά το εγχείρημα!

Σε ό,τι αφορά τους λόγους της αποχώρησης του οίκου Rothschild, όπως φαίνεται, τα τεράστια… κενά, οι δαιδαλώδεις «διαδρομές», αλλά και η εν γένει αναξιοπιστία όλων των έως τώρα στοιχείων και δεδομένων, ακυρώνουν κάθε προσπάθεια ουσιαστικής αναδιάρθρωσης – σε πραγματική βάση – και κατ’ επέκταση κάθε ρεαλιστική κίνηση ανεύρεσης επενδυτών.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις