Μόνο περίπατος δεν θα είναι το Eurogroup της Δευτέρας για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οι δανειστές δείχνουν ότι σταδιακά αλλάζουν στάση απέναντι στην Ελλάδα. Από την τακτική «ναι σε όλα» μέχρι να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, τώρα πλέον αρχίζουν σταδιακά να γίνονται ξανά οι γνωστοί άκαμπτοι τεχνοκράτες που ελάχιστα διαφοροποιούνται από αυτά που θέλουν και από αυτά που έχουν συμφωνηθεί.
Η αλλαγή στάσης μπορεί να μην είναι εντυπωσιακή αλλά πλέον δεδομένη. Το πλέον χαρακτηριστικό είναι η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στο θέμα της πρώτης κατοικίας. Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση, η τρόικα και ειδικά η ΕΚΤ, δεν δείχνει να βάζει νερό στο κρασί της με αποτέλεσμα το επίμαχο σχέδιο νόμου να πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή.
Όπως όλα δείχνουν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα πάει στο Eurogroup την Καθαρά Δευτέρα χωρίς να έχει ψηφιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας. Και με τα δεδομένα να μην είναι με την ελληνική πλευρά, είναι άγνωστο τι θα συμβεί με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και μία σειρά από άλλα που έχουν δρομολογηθεί, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της ρύθμισης των οφειλών σε Ταμεία και Εφορία σε 120 δόσεις.
Η κυβέρνηση θέλει να πιστεύει ότι θα καταφέρει έστω και την ύστατη στιγμή να λάβει την έγκριση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, αλλά τον «ν. Κατσέλη». Το κλίμα που άρχισαν να φτιάχνουν πάντως οι Ευρωπαίοι, είναι ότι η δόση δεν θα εκταμιευθεί και η απόφαση θα πάει για το επόμενο Eurogroup στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης, η πρόοδος μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας στην εφαρμογή των συμφωνημένων δράσεων που απομένουν θα κρίνει τη λήψη απόφασης για την εκταμίευση του σχεδόν 1 δισ. ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος.
Η Ελλάδα και η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση της Δευτέρας, 11 Μαρτίου, οπότε θα αξιολογηθεί η πρόοδος στα ανοικτά σημεία. Το πιο σημαντικό από αυτά, κατά τον ίδιο αξιωματούχο, είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.
«Είναι πολλά αυτά που απομένουν να γίνουν και λίγες οι μέρες, αλλά είναι ακόμα εφικτό να αποφασιστεί η εκταμίευση τη Δευτέρα», ανέφερε χθες αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως εάν υπάρχουν «σαφή σημάδια» μέχρι τη Δευτέρα για σημαντική πρόοδο, αναμένεται να συγκληθεί EuroWorking Group προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη λήψη της τελικής απόφασης στο Eurogroup. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αυτά τα σημάδια», πρόσθεσε. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ίδιος εκτίμησε ότι το ζήτημα θα παραπεμφθεί πιθανότατα στο Eurogroup του Απριλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι ή και νωρίτερα, εάν λάβει σχετική εντολή το EuroWorking Group.
Προστασία πρώτης Κατοικίας
Η τρόικα και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν διαμηνύσει ότι το κυβερνητικό σχέδιο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη δεν περνάει εάν δεν συνοδεύεται από μελέτη επιπτώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος.
Προφανώς δεν αρκεί η ίδια η μελέτη, την οποία η ΤτΕ στέλνει εντός των επομένων ωρών, αλλά απαιτούνται εγγυήσεις ότι οι κυβερνητικές προτάσεις δεν θα οδηγήσουν σε εκτροχιασμό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Το περιβάλλον βαραίνει ακόμα περισσότερο από τις παρατηρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφορικά με τους κινδύνους που διατρέχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξαιτίας ακριβώς του όγκου των κόκκινων δανείων.
Η κυβέρνηση έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και παίζει καθυστερήσεις με τους θεσμούς από τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις κόκκινων τραπεζικών δανείων έως τον ίδιο τον νόμο Κατσέλη και τα όριά του. Στο οικονομικό επιτελείο, η προοπτική του Eurogroup και της συζήτησης για τη δόση αντιμετωπίζεται με «συγκρατημένη αισιοδοξία». Πηγές θεωρούν πιθανή την προέγκριση της δόσης με αστερίσκο συμμόρφωσης αναγνωρίζοντας ότι το σήμα προς τις αγορές δεν θα ήταν θετικό εάν τελικά προκύψει αναβολή.