Site icon NewsIT

Δυσμενή σχόλια για τον βρετανικό προϋπολογισμό

11.12.2009 | 16:53
Δυσμενή σχόλια για τον βρετανικό προϋπολογισμό

Η βρετανική κυβέρνηση απέφυγε να προχωρήσει σε ιδιαίτερα σκληρά μέτρα.

Τα σχόλια των έγκυρων οικονομικών αναλυτών για το σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατέθεσε προχθές στη βουλή ο Βρετανός υπουργός των Οικονομικών Αλιστερ Νταρλινγκ, είναι ότι έχει προεκλογικό χαρακτήρα.

 Είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός πριν από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στις 6 Μαΐου 2010 πιθανότατα καθώς η κυβέρνηση απέφυγε να πάρει σκληρά μέτρα για να αντιμετωπίσει το τεράστιο έλλειμμα. Τα δύσκολα και επώδυνα τα άφησε για αργότερα ο Αλιστερ Ντάρλινγκ, σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής των Τάιμς.

Όπως όμως διέρρευσε στον βρετανικό Τύπο η απόφαση να μην αντιμετωπισθεί άμεσα το μεγάλο έλλειμμα, με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες κυρίως, ήταν προσωπική απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν ο οποίος έβαλε φρένο στις προθέσεις του υπουργού των Οικονομικών.

Το έλλειμμα στην οικονομία της χώρας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις είναι το μεγαλύτερο που είχε η Αγγλία σε ειρηνική περίοδο, η μαύρη τρύπα στα οικονομικά του δημοσίου είναι 76 δισεκατομμύρια λίρες και για το τρέχον έτος ο υπουργός των Οικονομικών θα υποχρεωθεί να δανεισθεί 176 δισεκατομμύρια λίρες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδα “Ιντεπέντεντ” κάθε οικογένεια θα επιβαρυνθεί με 2.400 λίρες το χρόνο στην προσπάθεια να ελαττωθεί το δημόσιο έλλειμμα.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι από τις σχεδιαζόμενες αναπόφευκτες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες θα εξαιρεθούν η αστυνομία, τα σχολεία και η δημόσια υγεία, αλλά θα μειωθούν σε ποσοστό 20% οι δαπάνες στην άμυνα, στα δημόσια μέσα μεταφοράς και στα προγράμματα στέγης.

Σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό η εφημερίδα “Ιντεπέντεντ” εκτιμά ότι πλήττονται όλες οι κοινωνικές τάξεις και ευνοούνται μόνο όσοι έχουν έσοδα λιγότερα από 14.000 λίρες τον χρόνο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version