Site icon NewsIT

e-Καταναλωτής: Καθημερινά η σύγκριση τιμών σε σούπερ μάρκετ και καύσιμα

06.04.2021 | 12:54
e-Καταναλωτής: Καθημερινά η σύγκριση τιμών σε σούπερ μάρκετ και καύσιμα

Στην καθημερινή ενημέρωση των τιμών που αναρτούν για τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα του e-Καταναλωτή θα πρέπει να προχωρούν τα σούπερ μάρκετ, τα οποία ετησίως έχουν έσοδα τουλάχιστον 90.000.000 ευρώ. Αυτό αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Το ίδιο προβλέπεται και για τις λιανικές τιμές των υγρών καυσίμων, του υγραερίου κίνησης («AUTOGAS»), του πετρελαίου θέρμανσης και του πεπιεσμένου φυσικού αερίου («CNG»).

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Καταναλωτής αποτελεί την ηλεκτρονική εξέλιξη του Παρατηρητηρίου Τιμών, που στόχο έχει την παρακολούθηση της αγοράς. Σε περιόδους κρίσεων, όπως η υγειονομική εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η διαφάνεια των τιμών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και στην προστασία των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα του e-Καταναλωτή παρέχονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά από αίτησή της, ενώ εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει λόγος για φορολογικά ζητήματα ενημερώνονται οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. 

Πώς θα γίνεται η καθημερινή ενημέρωση των τιμών:

  • Τα σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να ενημερώνουν καθημερινά με τις τιμές ραφιού (τιμή λιανικής χωρίς προωθητικές ενέργειες), ανά κατάστημα ή συνολικά (ενιαία τιμή προϊόντος ανά αλυσίδα), την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Καταναλωτής της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), με τις ημερήσιες τιμές των προϊόντων, καθώς και με τα δεδομένα που προσδιορίζονται με απόφαση του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
  • Η διαδικασία αποστολής των τιμών και των λοιπών στοιχείων θα πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι τις 8:00 π.μ. της ιδίας ημέρας (κατά το άνοιγμα των καταστημάτων) και αφορά στις τιμές που θα έχουν τα σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ημέρας στα προϊόντα και στις υπηρεσίες τους.

Σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση δεν υποβάλει τα απαιτούμενα στοιχεία ή προβεί σε ανακριβή δήλωση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους από 1.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή εξειδικεύεται το ύψος των προστίμων αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης.

Τι ισχύει για τα καύσιμα

Η διεύθυνση Διαχείρισης Δεδομένων και Στατιστικής Επεξεργασίας και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ορίζεται ως αρμόδια αρχή για τον έλεγχο συμμόρφωσης των υπόχρεων, καθώς και για την καταγραφή των λιανικών τιμών των υγρών καυσίμων, του υγραερίου κίνησης («AUTOGAS»), του πετρελαίου θέρμανσης και του πεπιεσμένου φυσικού αερίου («CNG»), μέσω της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων e-Καταναλωτής της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του συστήματος Εισροών-Εκροών Καυσίμων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Η πλατφόρμα e-Καταναλωτής και το Παρατηρητήριο Τιμών

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Καταναλωτής αποτελεί την ηλεκτρονική εξέλιξη του Παρατηρητηρίου Τιμών, που στόχο έχει να αποτελέσει βασικό μηχανισμό παρακολούθησης της αγοράς, με μεγάλο ποσοστό κάλυψης της κατανάλωσης. Ειδικά σε περιόδους κρίσεων, όπως η υγειονομική, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η διαφάνεια των τιμών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Αυτό αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο: «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών και Μεταφορών, ρυθμίσεις για τη μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατόπιν εισήγησης του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας e-Καταναλωτής δύναται να ανατίθεται σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή να παραχωρείται σε ιδιώτες μέσω διαδικασίας σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version