Στην επιβολή οριζόντιων περικοπών ενδέχεται να αναγκαστεί να καταφύγει η κυβέρνηση συνασπισμού της Ελλάδας, αθετώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις των τριών κομμάτων που την στηρίζουν, καθώς απέτυχε η προσπάθεια ανεύρεσης περικοπών 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση.
Στις 26 Ιουλίου, όταν θα κληθεί να παρουσιάσει το πακέτο περικοπών στην τρόικα για την εξασφάλιση των 11,5 δισ. ευρώ, θα έρθει η στίγμή της αλήθειας για τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ισχυρίζεται σε δημοσίευμά του ο Economist. Αν τα μέτρα υστερούν, οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ, θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και τότε, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει περιθωρίο να τις αρνηθεί. Διαφορετικά, η παροχή διεθνούς χρήματος θα σταματήσει, αυξάνοντας την πιθανότητα να μην μπορεί η κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Αύγουστο.
Το βρετανικό περιοδικό εξηγεί ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εντοπίσει 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ περικοπών από τα περίπου 11,5 που ζητά η τρόικα για την περίοδο 2013-14. Η διαφορά αυτή, σημειώνει, προκάλεσε όξυνση των πνευμάτων μέσα στην εβδομάδα, με το υπουργείο Οικονομικών να εξάπτεται διότι, όπως σχολίασε αξιωματούχος του, «κάποιοι υπουργοί δεν κατανοούν ότι οι προϋπολογισμοί των υπουργείων τους δεν αρκεί να ψαλιδιστούν, αλλά πρέπει να κοπούν δραστικά».
Σημειώνονται χαρακτηριστικά οι ενστάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη που σημείωνε ότι το υπουργείο του έχει στη διάθεσή του 550 εκατ. ευρώ από 950 εκατ. το 2009.
Πέρα από τα μέτρα εξοικονόμησης πόρων στις συντάξεις και στον τομέα της υγείας, ο Economist αναφέρει ότι ίσως χρειαστούν οριζόντιες περικοπές σε όλο το δημόσιο, ενώ πιθανή θεωρείται και η ανάθεση στην Εκκλησία της υποχρέωσης κάλυψης του μισού μισθολογικού κόστους για τους ιερείς.
Σχολιάζει επίσης ότι αν και ο Φώτης Κουβέλης επιμένει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει διετή παράταση για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, η Ελλάδα δεν έχει σχεδόν καθόλου περιθώρια ελιγμών, καθώς έχει αποτύχει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις κατά την τελευταία διετία.
Υπογραμμίζει δε ότι οι εταίροι της ευρωζώνης είναι εχθρικά διακείμενοι απέναντι στην παράταση των διοριών με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει σχεδόν κάθε εβδομάδα σε συνεντεύξεις του ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμά της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αλλάζουν όλα στις πληρωμές φόρων – Σε πέντε χρόνια η εξόφληση των χρεών στο Δημόσιο