Τετάρτη, 24 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Economist: Η Ελλάδα τα καταφέρνει – Φρικτή η κληρονομιά της κρίσης

Economist: Η Ελλάδα τα καταφέρνει – Φρικτή η κληρονομιά της κρίσης

”Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν και μπορεί να παραμένει σε ύφεση αλλά ο κίνδυνος της δραχμής έχει υποχωρήσει” υποστηρίζει το Economist σε κύριο άρθρο του.

Το Economist ”δικαιολογεί” τον τίτλο του γράφοντας τα εξής.

”Η Ελλάδα παραμένει σε ύφεση, ωστόσο η ανάκαμψη μπορεί να περιμένει στη γωνία καθώς ο κίνδυνος ενός Grexit έχει υποχωρήσει. Τα hedge funds αγοράζουν ομόλογα και τραπεζικές μετοχές, τα κεφάλαια στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ ρέουν αφού επιτυγχάνονται οι στόχοι, ενώ η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί ελαφρώς το 2014 και με ρυθμό άνω του 2% το 2015.

Φέτος το καλοκαίρι, 17 εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να γεμίσουν ασφυκτικά τις ελληνικές παραλίες. Οι κρατήσεις από Γερμανία και Ρωσία αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Σε τροχιά υλοποίησης, έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες εκκίνησης, βρίσκεται πλέον και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά τα παραδείγματα του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται σίγουρος μετά την επίσκεψή του στο Πεκίνο πως οι κινεζικές επενδύσεις έρχονται. Στο μεταξύ, έχει καταφέρει να κρατήσει υπό έλεγχο τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Παρ’ολ’αυτά η κρίση έχει αφήσει μια φρικτή κληρονομιά, καθώς τα 5,5 χρόνια ύφεσης έχουν αφανίσει άνω του 25% της παραγωγής και περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Δεκάδες χιλιάδες λιανοπωλητές και μικροί κατασκευαστές έχουν καταρρεύσει. Η ανεργία-ρεκόρ έχει υπερβεί το 27% και για τους νέους ξεπερνά το 60%. Με τις θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται, η μετανάστευση των νέων αυξάνεται. Η Γερμανία υποδέχτηκε πέρυσι περισσότερους από 34.000 Έλληνες, ποσοστό αυξημένο κατά 43% σε σχέση με το 2011. Η φτώχεια έχει εξαπλωθεί παντού και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Το ποσοστό αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία έτη.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λέει πως η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τα 2/3 του προγράμματος περικοπών δαπανών και φορολογικών αυξήσεων ύψους 13,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το εναπομείναν 1/3 θα είναι σκληρό.

Είναι σαν να τρέχεις μαραθώνιο: έχεις καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης αλλά αρχίζεις να κουράζεσαι”.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Capital

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε