Site icon NewsIT
15:57 | 29.01.24

ΕΕ: Έκκληση Μπορέλ για πιο γρήγορη αύξηση των αμυντικών δαπανών λόγω Ουκρανίας

ΕΕ: Έκκληση Μπορέλ για πιο γρήγορη αύξηση των αμυντικών δαπανών λόγω Ουκρανίας

European Union's foreign policy chief Josep Borrell speaks during a joint news conference with Lebanon's caretaker Foreign Minister Abdallah Bou Habib in Beirut, Lebanon January 6, 2024. REUTERS/Mohamed Azakir

Newsit Newsroom

Έκκληση έκανε σήμερα (29.1.2024) μέσω του γερμανικού τύπου για πιο «γρήγορη» αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, δύο μέρες πριν το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Παρόλο που οι αμυντικές δαπάνες σε επίπεδο ΕΕ έχουν ήδη αυξηθεί κατά 40% σε σύγκριση με το ιστορικό χαμηλό του 2014, η στροφή αυτή δεν είναι ακόμη αρκετά γρήγορη. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα δρόμου με τον χρόνο με τη Ρωσία του Πούτιν» τονίζει ο Μπορέλ.

«Για άλλη μια φορά, κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Αυτές οι εκκλήσεις για κατευνασμό είναι λανθασμένες, δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να καθορίσουν την πολιτική μας», τονίζει με άρθρο του στη Welt σήμερα (29.01.2024), ο Ζοζέπ Μπορέλ, δύο μέρες πριν από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την 1η Φεβρουαρίου 2024, το οποίο θα συζητήσει, μεταξύ, άλλων και το πακέτο βοήθειας 50 δις. ευρώ προς την Ουκρανία.

Η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου αποτελεί follow up της συνόδου της 13ης – 14ης Δεκεμβρίου 2023 με αντικείμενο την ενδιάμεση αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ 2021 – 2027.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνει πως «ο Πούτιν ήταν βέβαιος ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να αντέξει μια ρωσική επίθεση και ότι η εσωτερική διαίρεση και η ενεργειακή εξάρτηση θα εμπόδιζαν την ΕΕ να έρθει σε βοήθεια της Ουκρανίας. Προετοιμαζόταν για έναν πόλεμο που θα διαρκούσε μόνο λίγες ημέρες. Πολλοί Ευρωπαίοι είχαν παρόμοιες προσδοκίες. Ωστόσο, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Δύο χρόνια αργότερα, η Ουκρανία εξακολουθεί να αντιστέκεται.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κέρδισαν τις μάχες γύρω από το Κίεβο και τη Χερσώνα, απελευθέρωσαν περισσότερα από τα μισά εδάφη που είχε κατακτήσει η Ρωσία, έσπασαν τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και ανάγκασαν τη Ρωσία να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της από την κατεχόμενη Κριμαία».

Ο Μπορέλ επισημαίνει πως «η περσινή ουκρανική αντεπίθεση δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και οι Ρώσοι επιτιθέμενοι συνεχίζουν τον εντατικό βομβαρδισμό της Ουκρανίας, αλλά και η Ρωσία δεν έχει σημειώσει ουσιαστικά καμία πρόοδο στο μέτωπο του 2023. Παρ’ όλα αυτά, ο Πούτιν εξακολουθεί να είναι έτοιμος να αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέους Ρώσους να πεθάνουν προκειμένου να κατακτήσει το Κίεβο. Παρόλο που ο στρατός του και ο πληθυσμός της Ρωσίας υποφέρουν, δεν είναι διατεθειμένος να πάει σε αντίστροφη πορεία».

Ο ίδιος τονίζει πως «έτσι κάποιοι ισχυρίζονται για άλλη μια φορά ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και ότι η υποστήριξη της Δύσης δεν θα διαρκέσει. Και οι εκκλήσεις για μια πολιτική κατευνασμού ακούγονται και πάλι. Αυτοί οι ισχυρισμοί ήταν λάθος το 2022 και είναι λάθος και σήμερα. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να καθορίσουν την πολιτική μας απέναντι στην Ουκρανία», σημειώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Μπορέλ επισημαίνει πως «ο Sam Greene, ειδικός σε θέματα Ρωσίας στο King’s College του Λονδίνου, το έθεσε ως εξής: “Ο Πούτιν μπορεί να καλεί σε διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θέλει να διαπραγματευτεί”. Ο ίδιος ο Πούτιν δήλωσε: “Θέλουμε να τερματίσουμε αυτή τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό, αλλά μόνο με τους δικούς μας όρους”. Οι όροι του; Αποναζιστικοποίηση, αποστρατιωτικοποίηση και διάλυση».

Σύμφωνα με τον Μπορέλ οι «τρεις λέξεις « αυτές «σημαίνουν μόνο ένα πράγμα: Συνθηκολόγηση. Έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν διαπραγματεύεται με καλή πίστη και δεν τηρεί τις συμφωνίες. Και τώρα, λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις αμερικανικές εκλογές, οι οποίες πιστεύει ότι θα ευνοήσουν τις ιμπεριαλιστικές του φιλοδοξίες, ποιος μπορεί να περιμένει σοβαρά από τον Πούτιν να επιδιώξει συμβιβασμό;»

«Ο Πούτιν έκανε ήδη λάθος πριν από δύο χρόνια. Έκανε λάθος για τις δυνατότητες του στρατού του. Υποτίμησε την αντίσταση των Ουκρανών. Έκανε λάθος για την ενότητα της Ευρώπης. Και υποτίμησε την ανθεκτικότητα των διατλαντικών σχέσεων. Πρέπει να του αποδείξουμε και πάλι ότι έκανε λάθος. Αντί να κλίνουμε προς μια πολιτική κατευνασμού, θα πρέπει να θυμόμαστε τα μαθήματα που πήραμε από το 2022, να αποφεύγουμε τα λάθη και να διπλασιάζουμε τις προσπάθειές μας στους τομείς όπου έχουμε επιτύχει», επισημαίνει ο Μπορέλ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει πως «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν παράσχει πρωτοφανή οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών και όπλων αξίας σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε επίσης εκπαιδεύσει σχεδόν 40.000 Ουκρανούς στρατιώτες. Ο πόλεμος έχει ενισχύσει τη διατλαντική ενότητα και οι κυρώσεις μας, τις οποίες αυστηροποιήσαμε σταδιακά για να αντιμετωπίσουμε την καταστρατήγηση, έχουν αποδυναμώσει την πολεμική μηχανή της Ρωσίας».

Ο ίδιος τόνισε πως «ωστόσο, συχνά διστάζαμε πολύ καιρό να προμηθεύσουμε την Ουκρανία με τα απαραίτητα όπλα και συχνά ενεργούσαμε μόνο όταν η Ρωσία απειλούσε να αποκτήσει το πάνω χέρι. Αυτός ο δισταγμός έχει κοστίσει ζωές. Στο μέλλον, χρειαζόμαστε μια αλλαγή παραδείγματος: από την υποστήριξη της Ουκρανίας “για όσο χρειαστεί” στην υποστήριξη “ό,τι χρειαστεί” για να επικρατήσει η Ουκρανία».

Ο Μπορέλ τονίζει πως «πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία τα απαραίτητα μέσα για να απελευθερώσει το έδαφός της, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και άλλων σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Πρέπει επίσης να ενισχύσουμε τις δυνατότητες αεράμυνας της Ουκρανίας. Καθώς η Ρωσία έχει εντείνει την εκστρατεία της κατά πολιτικών στόχων και υποδομών, οι πύραυλοι αεράμυνας είναι κρίσιμης σημασίας για τη διάσωση ζωών και την αποτροπή επιθέσεων, όπως ο πρόσφατος βομβαρδισμός μιας παιδικής κλινικής στο Χάρκοβο.

Ο Μπορέλ τονίζει πως «αυτό πρέπει να συμβαδίζει με την αναγέννηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι η βιομηχανία μας δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Μεγάλο μέρος της εκτεταμένης στρατιωτικής υποστήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία προήλθε από τα υπάρχοντα αποθέματα. Η αναπλήρωση αυτών των αποθεμάτων, παρέχοντας παράλληλα στην Ουκρανία περισσότερα όπλα και πυρομαχικά, αποτελεί σοβαρή πρόκληση για μια αμυντική βιομηχανία που έχει συρρικνωθεί στην παραγωγή σε καιρό ειρήνης», σημείωσε ο ίδιος.

«Παρόλο που οι αμυντικές δαπάνες σε επίπεδο ΕΕ έχουν ήδη αυξηθεί κατά 40% σε σύγκριση με το ιστορικό χαμηλό του 2014, η στροφή αυτή δεν είναι ακόμη αρκετά γρήγορη. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα δρόμου με τον χρόνο με τη Ρωσία του Πούτιν» τονίζει ο Μπορέλ.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον Πούτιν να αποκτήσει το πάνω χέρι. Η ασφάλεια της Ευρώπης διακυβεύεται. Εάν η στρατηγική του Πούτιν αποδειχθεί επιτυχής, αυτό θα ενθαρρύνει τη Ρωσία και άλλες απολυταρχίες να συνεχίσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια. Πρέπει να αποτρέψουμε την ανάδυση μιας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων στην οποία θα ισχύει ο νόμος της ζούγκλας και τα ισχυρά κράτη θα μπορούν να επανασχεδιάζουν τα σύνορά τους κατά βούληση. Ένα τέτοιο σενάριο θα έριχνε μακρά σκιά στο μέλλον της Ευρώπης», σημειώνει ο Μπορέλ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος καταλήγει λέγοντας πως «η επιτυχής άμυνα κατά της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας είναι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας για την Ευρώπη. Μόνο μια Ρωσία που θα έχει μάθει να ζει εντός των συνόρων της θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στους γείτονές της, να εξομαλύνει την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στην ΕΕ και να επιτρέψει στην Ευρώπη και τον κόσμο να εστιάσουν την προσοχή τους στις πολλές άλλες προκλήσεις που πρέπει να επιλυθούν. Με τη βοήθειά μας, η Ουκρανία μπορεί να εξορίσει τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της Ρωσίας στα βιβλία της ιστορίας. Αυτό πρέπει να καθοδηγεί τις πράξεις και τη σκέψη μας».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version