Δευτέρα, 25 Νοε.
8oC Αθήνα

ΕΕ: Σε αναζήτηση πόρων για εξοπλισμούς – Η ένωση κεφαλαιαγορών θα χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή άμυνα

ΕΕ: Σε αναζήτηση πόρων για εξοπλισμούς – Η ένωση κεφαλαιαγορών θα χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή άμυνα

Aπό τα πρώτα θέματα στην ατζέντα των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) βρίσκεται η αναβίωση του σχεδίου για ενοποίηση της κεφαλαιαγοράς της ηπείρου, μια κίνηση που συνδέεται άρρηκτα με την αναζήτηση πόρων δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση της ταχείας αναβάθμισης της άμυνάς της καθώς και της πράσινης μετάβασης.

Η διήμερη σύνοδος κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα (17.4.24) θα δεσμευτεί να «προωθήσει την Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU)», σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times οι οποίοι επικαλούνται ένα προσχέδιο της απόφασης, συνδέοντας το ζήτημα με την άμυνα της Ένωσης.

Η ένωση, η οποία προτάθηκε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν μια δεκαετία, είχε βαλτώσει εν μέσω αντιστάσεων στις εθνικές πρωτεύουσες στην εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες.

Αλλά οι φόβοι ότι η ΕΕ θα μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα και με τις πιέσεις που ασκούνται στα δημόσια ταμεία εν μέσω των αυξανόμενων αναγκών για δαπάνες έχουν οδηγήσει σε επανεξέταση σχετικά με την τελική υλοποίηση αυτών των σχεδίων. «Χρειαζόμαστε τεράστια χρηματικά ποσά», δήλωσε στους FT η επίτροπος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Mairead McGuinness.

«Τα δημόσια ταμεία των κρατών μελών δεν είναι αρκετά, οπότε πρέπει να κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια». Η αναβίωση της CMU έρχεται αφού ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο απαίτησαν να αναβαθμιστεί το θέμα από τo επίπεδο των υπουργών Οικονομικών σε επίπεδο ηγετών κρατών που έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της στρατηγικής σημασίας του εγχειρήματος.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι το επενδυτικό κενό για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ για το 2040 ανέρχεται σε 800 δισ. ευρώ ετησίως. Άλλα 75 δισ. ευρώ θα χρειαστούν ετησίως για να μπορέσουν οι πρωτεύουσες να ανταποκριθούν στον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ. «Αν δεν παρέχουμε μια αφήγηση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί θα χάσουμε την πολιτική υποστήριξη για κάτι που είναι υπαρξιακό…. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τώρα τόσο ψηλά στην ατζέντα», πρόσθεσε η McGuiness. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις