Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Εφιάλτης στην Ελλάδα από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης – Τετ α τετ Παπανδρέου – υπουργών

Εφιάλτης στην Ελλάδα από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης – Τετ α τετ Παπανδρέου – υπουργών

– Κοινή ανακοίνωση Γερμανίας – Γαλλιας για εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα
– Τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου με Ρομπάι 
– Τρίζει η 6η δόση και το νέο πακέτο των 109 δισ. ευρώ – Γολγοθάς η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο δάνειο
– Πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ζητά “κούρεμα” στα ελληνικά ομόλογα
– Πανικός στις χρηματαγορές – “Μαύρη” Κυριακή για τα χρηματιστήρια του Ισραήλ και αραβικών χωρών

Νέα απαισιόδοξα δεδομένα δημιουργεί για τη χώρα μας η αναταραχή στο παγκόσμιο σύστημα που μαίνεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το χτύπημα του S&P στις ΗΠΑ προκαλεί νέα αστάθεια καθώς οι ισορροπίες ανατρέπονται σταδιακά, ενώ η Ευρωζώνη σύρεται πάλι πίσω από τις εξελίξεις παρά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου.

Ωστόσο, με κοινή ανακοίνωσή τους Γερμανία και Γαλλία επαναλαμβάνουν ότι παραμένουν δεσμευμένες να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες ώστε να διευκολυνθεί η επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Μέρκελ και Σαρκοζί χαρακτηρίζουν συγχρόνως “σημαντικές” τις κινήσεις που κάνουν οι κυβερνήσεις στην Ιταλία και την Ισπανία, με τον σκοπό να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματα, εκφράζοντας την επιθυμία “αυτές να υλοποιηθούν, ταχέως”.

Εκφράζουν εξάλλου την ευχή τα εθνικά κοινοβούλια στην ευρωζώνη, “έως τα τέλη Σεπτεμβρίου” να εγκρίνουν τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε σε επίπεδο ηγετών της ευρωζώνης την 21η Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

Οι αγορές πάντως δεν σταματούν να χτυπούν , βάζοντας στο στόχαστρο την Ιταλία – ένα “μέγεθος” πολύ “βαρύτερο” για το ευρώ. Το θέμα συζητήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με αφορμή τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ανάλογες συνομιλίες και με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στη συνομιλία με τον κ. βαν Ρομπάι, τέθηκε το θέμα της πιθανής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ότι αφορά τα ιταλικά ομόλογα. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε στο πνεύμα της επιστολής που απέστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, για τη γρήγορη και ακριβή εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αλλά και για το πώς αναμένεται να αντιδράσουν οι αγορές.

Στο μεταξύ, έχει αναπτυχθεί μια φημολογία οτι ο Γιώργος Παπανδρεου θέλει να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στη ΔΕΘ. Πάντως, αυτη την εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης λόγω  της κρισιμότητας της κατάστασης και της ανάγκης να προωθηθούν γρήγορα οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο μεσοπρόθεσμο αλλα και ενόψει της άφιξης του πρώτου κλιμακίου της τρόικας στα τέλη Αυγούστου.

Διαβάστε την είδηση για τα τετ α τετ του Γ. Παπανδρέου

Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση πάντως είναι η επόμενη δόση βοήθειας να είναι η πρώτη του νέου δανείου καθώς το επιτόκιο θα είναι μία μονάδα λιγότερο δηλαδή 3,2% αντί 4,2% που θα ήταν αν έπαιρνε την 6η δόση του προηγούμενου δανείου των 110 δισ.

Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, τα συμφωνηθέντα με την τρόικα υλοποιούνται με αργούς ρυθμούς ενώ σε άλλους τομείς (ιδιωτικοποιήσεις, ΔΕΚΟ, εργασιακά, ασφαλιστικό, το εννιαίο μισθολόγιο και η εργασιακή εφεδρεία και το άνοιγμα επαγγελμάτων) υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση.

Εν μέσω αυτού του κλίματος η κυβέρνηση πρέπει να πείσει την τρόικα που θα μείνει στην Αθήνα ως το τέλος Αυγούστου, δουλεύοντας πάνω στο πόρισμα για την έκτη δόση, αλλά και για το νέο δάνειο των 109 δισ. ευρώ με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι εξελίσσεται σε νέα πηγή ανασφάλειας των αγορών, η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο δάνειο – τη στιγμή μάλιστα που η κρίση φαίνεται να μεταδίδεται από την περιφέρεια όλο και πιο κοντά στο κέντρο της Ευρωζώνης.

Είναι ενδεικτική η επιστολή Παπανδρέου προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην οποία ο πρωθυπουργός καλεί την ΕΕ σε άμεση υλοποίηση της απόφασης για την Ελλάδα, ώστε να αναχαιτιστεί το κερδοσκοπικό κύμα.

Τώρα η ΕΕ “θυμήθηκε” και το ευρωομόλογο, που όπως είπε ο Επίτροπος Ρεν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου μέσα στην εβδομάδα, βρίσκεται στο τραπέζι και αναμένονται αποφάσεις τον Σεπτέμβριο για νέα “όπλα” στη φαρέτρα της Ευρώπης.

Η ΕΕ πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, ενώ – σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel – η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να επιμένει στη λιτότητα και στις περικοπές δαπανών ως μόνη συνταγή για την κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι – αν τα πράγματα φτάσουν σε ανάγκη στήριξης Ιταλίας και Ισπανίας – τα αποθέματα του Μηχανισμού Διάσωσης ανέρχονται σε 440 δισ. ευρώ ενώ ο νέος μηχανισμός ο ESM θα έχει δυνατότητα 500 δισ. ευρώ.

Ωστόσο σε περίπτωση διάσωσης της Ιταλίας θα χρειαστούν σύμφωνα με αναλυτές 490 δισ. ευρώ και της Ισπανίας 290 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, αν η Ιταλία “πέσει” αμφισβητείται πλέον ο πυρήνας της Ευρωζώνης.

Οι 90 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης διακρατούν ιταλικά ομόλογα αξίας 326 δισ. ευρώ (το αντίστοιχο ποσό για ελληνικά ομόλογα είναι 90 δισ. ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

Στο ελληνικό δράμα έρχονται να προστεθούν και οι διαφωνίες εντός του ΔΝΤ καθώς πολλές αναπτυσσόμενες χώρες αντιδρούν για αποδέσμευση νέων κονδυλίων προς την Ευρωζώνη και για την ακρίβεια προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News η Ουάσινγκτον στέλνει προς τις Βρυξέλλες το μήνυμα ότι επιθυμεί η παρέμβαση της στο χρέος της Ελλάδας να ειναι πιο αποτελεσματική και προτείνει μεγαλύτερο “κούρεμα” για τα ελληνικά ομόλογα, προτού ανάψει το “πράσινο φως” για να προχωρήσει η εμπλοκή της στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
Καταποντίζονται τα διεθνή χρηματιστήρια – Οι αγορές δεν περιμένουν τις τηλεδιασκέψεις της G7 και της G20

Έκλεισε λόγω μίνι κραχ το Χρηματιστήριο στο Ισραήλ

Πυρετός συσκέψεων εν μέσω πανικού για ΗΠΑ και ΕΕ

Παγκόσμιος συναγερμός μετά την υποβάθμιση – βόμβα των ΗΠΑ

Έκτακτες διαβουλεύσεις της ΕΚΤ την Κυριακή

Κίνα: Κινδυνεύουμε αγοράζοντας αμερικανικά ομόλογα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε