Το μέτρο αφορά σε περίπου 28.000 συνταξιούχους και οι περικοπές γίνονται γιατί αλλάζει η βάση υπολογισμού του εφάπαξ. Να επισημανθεί ότι η μείωση 15 ως 18% είναι επιπλέον μείωση εκείνης που είχε επιβληθεί με τα προηγούμενα μνημόνια και η οποία ανερχόταν στο 38% ως 40%.
Το ποσό του νέου εφάπαξ προκύπτει από το άθροισμα δυο τμημάτων. Το πρώτο είναι τα χρόνια ως 31 Δεκεμβρίου 2013 και το δεύτερο μετά από αυτή την ημερομηνία. Για το πρώτο τμήμα το εφάπαξ υπολογίζεται με το 60% των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας, ενώ για το δεύτερο από 1/1/2014 και μετά ισχύει το νέο σύστημα που οδηγεί σε επιστροφή εισφορών με ή χωρίς προσαύξηση ανάλογα με τα ετήσια έσοδα του αντίστοιχου Ταμείου Πρόνοιας. Αυτό σημαίνει ότι αν τα έσοδα μιας χρονιάς είναι αυξημένα έναντι της αμέσως προηγούμενης τότε το εφάπαξ δίνεται με προσαύξηση.
Τις μεγαλύτερες απώλειες στο εφάπαξ θα έχουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1 Ιανουαρίου 2014 και όσο περισσότερο χρόνο είναι ασφαλισμένοι μετά από αυτή την ημερομηνία, τόσο μεγαλύτερες και οι απώλειες.
Αν ληφθεί ως κριτήριο η εκπαίδευση για τον υπολογισμό των απωλειών, τότε οι “μεγάλοι χαμένοι” είναι όσοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2013, ήταν Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και είχαν συμπληρώσει 25ετία, ενώ πολλά χρήματα χάνουν και όσοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης έφυγαν με 30ετία ή 35ετία. Τις μικρότερες απώλειες θα μετρήσουν οι πτυχιούχοι (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – ΑΕΙ) που έφυγαν με 35ετία, ενώ ακολουθούν οι πτυχιούχοι με 30ετία και 25ετία.