Οικονομία

Ειδικότητες σε έλλειψη: Υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, τεχνίτες, χειριστές μηχανημάτων οδηγοί, λογιστές, πληροφορικοί, οικονομολόγοι

Πριν από μερικά χρόνια ένα από το πλέον συνηθισμένα αιτήματα πολιτών προς τους βουλευτές ήταν η πρόσληψη σε σούπερ μάρκετ, ειδικά σε κάποια από τα μεγάλα, προκειμένου να έχουν ένα σταθερό εισόδημα έστω και αν αυτό ήταν μάλλον σχετικά μικρό.

Οι εποχές όμως άλλαξαν και οι ρόλοι μπορεί να αντιστραφούν και ίσως οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ στραφούν στους βουλευτές για να βρουν … προσωπικό. Ένα άλλο σημείο των καιρών ότι πολλοί νέοι πολίτες σπούδαζαν σε κάποιο πανεπιστήμιο, έκαναν διδακτορικά κ.λπ. για κάποιες ειδικότητες και σήμερα είτε βρίσκονται στα αζήτητα, ή αν βρουν δουλειά τελικά η αμοιβή δεν είναι αυτή που ονειρευόταν.

Αντίθετα στην αγορά φαίνεται αυτή την στιγμή να υπάρχει τεράστιο έλλειμμα σε ότι αφορά συγκεκριμένες ειδικότητες, εκτός των αυτών που ήδη γνωρίζουμε για εργάτες γης και εργαζόμενοι στον τουρισμό ή νοσηλευτικό προσωπικό.

Πριν λίγους μήνες, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος από το βήμα του Βιομηχανικού Συνεδρίου του ΣΕΒ έκανε λόγο για 90.000 κενές θέσεις στη βιομηχανία κυρίως σε τεχνικές ειδικότητες, ενώ περίπου 10.000 εργαζόμενοι λείπουν από τον κλάδο των σουπερμάρκετ σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Σουπερμάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), πολλές από τις οποίες σε τομείς που απαιτούν τεχνική εξειδίκευση.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μία στις δέκα εταιρείες δηλώνει ότι προσπαθεί να το λύσει προσλαμβάνοντας εργαζομένους από άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός ΕΕ. Σε άλλες χώρες της ΕΕ το 14% αναφέρει την πρόσληψη προσωπικού από άλλα κράτη – μέλη της Ένωσης, με το ποσοστό αυτό να είναι υψηλότερο για τις μεγαλύτερες εταιρείες.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) για το 2023, το 90,7% των συμμετεχόντων σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε αναζήτησε ανθρώπινο δυναμικό, και συγκεκριμένα το 49,2% ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων και οδηγούς, το 42,4% μηχανικούς, οικονομολόγους, πληροφορικούς, λογιστές, το 40,7% τεχνικούς και βοηθούς, το 27,1% πωλητές και υπαλλήλους γραφείου.

Δυσκολεύονται οι επιχειρήσεις να βρουν προσωπικό

Τα τελευταία δύο χρόνια, περίπου το 60% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να βρουν και να προσλάβουν προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες, καθώς, όπως επισημαίνουν, η αγορά εργασίας δεν είναι στη χώρα μας συνδεδεμένη με την εκπαίδευση, με αποτέλεσμα άλλα προσόντα να ψάχνουν οι επιχειρήσεις και άλλα να είναι τα προσόντα εκείνων που αναζητούν εργασία.

Η πραγματικότητα αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία και δείχνει ότι το μοντέλο που ακολουθείται έχει πλέον ξεπεραστεί. Όπως προκύπτει από το Ευρωβαρόμετρο σήμερα περίπου το 40% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ζητούν εκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων τους, όταν στην ΕΕ το ποσοστό είναι στο 30%.

Η μεγάλη έλλειψη εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αποτελεί μείζον πρόβλημα, με τις βιομηχανικές και μεταποιητικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως να καταγράφουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Το πρόβλημα αφορά κυρίως προσωπικό σε τεχνικά επαγγέλματα, όπως υπάλληλοι εργαστηρίου, ηλεκτρολόγοι, τεχνολόγοι, μηχανικοί.

Οι ελλείψεις δεξιοτήτων αντιπροσωπεύουν σοβαρό πρόβλημα για τις μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ, καθώς αναγνωρίζονται ως τέτοιες από το 53% των πολύ μικρών εταιρειών, το 65% των μικρών εταιρειών και το 68% των μεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα το 77% των μικρών και πολύ μικρών εταιρειών δηλώνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να βρει προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες, όμως και οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα