Site icon NewsIT

Εισφορές: Πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ κατατάσσεται η Ελλάδα

25.04.2024 | 13:04
Εισφορές: Πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ κατατάσσεται η Ελλάδα

Businessman working at laptop computer and digital documents with questionnaire with checkboxes. Survey form concept.

Πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ κυμαίνονται οι εισφορές στην Ελλάδα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα (25.4.2024) ο οργανισμός.

Μάλιστα, η κατάταξη αυτή της Ελλάδας από πλευράς ΟΟΣΑ, έρχεται παρά τη μείωση των εισφορών κατά 4,4% την περίοδο 2029-2023, ενώ υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών έχει ανακοινώσεις νέες μειώσεις το 2025 και το 2027.

Η έκθεση Taxing Wages 2024 αποκαλύπτει ότι οι πραγματικοί φορολογικοί συντελεστές επί των εισοδημάτων από εργασία αυξήθηκαν στην πλειονότητα των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ το μεταφορολογικό εισόδημα των μεμονωμένων εργαζομένων που κερδίζουν το μέσο μισθό μειώθηκε σε 21 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ.

Στην πλειονότητα των χωρών, η αύξηση της φορολογίας της εργασίας οφείλεται κυρίως στην αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ενώ οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν σε 18 χώρες του ΟΟΣΑ, οι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν σε 37 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ, καθώς ο πληθωρισμός παρέμεινε πάνω από τα ιστορικά επίπεδα.

Ελλείψει αυτόματης αναπροσαρμογής των φορολογικών συστημάτων σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, ο υψηλός πληθωρισμός τείνει να αυξάνει τις φορολογικές υποχρεώσεις των εργαζομένων, ωθώντας τους σε υψηλότερα φορολογικά κλιμάκια, και διαβρώνει την αξία των φορολογικών ελαφρύνσεων και των παροχών που λαμβάνουν.

Για έναν μόνο εργαζόμενο που κερδίζει το μέσο μισθό, η μέση διαφορά μεταξύ μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν 34,8%, κυμαινόμενη από 53% στο Βέλγιο έως 0% στην Κολομβία το 2023. Για αυτόν τον τύπο νοικοκυριού αυξήθηκε κατά 0,13 ποσοστιαίες μονάδες από το 2022, σημειώνοντας αύξηση για δεύτερο συνεχές έτος.

Στην χώρας οι φορολογικές επιβαρύνσεις για οικογένειες με παιδιά επιμένουν να είναι υψηλότερα από το μέσο όρο ανερχόμενες στο 37,5% έναντι 29,5%, ενώ οι εργαζόμενοι χωρίς παιδιά επιβαρύνονται με συνολικές επιβαρύνσεις 38,4%, έναντι 34,8%, με αύξηση 0,44%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version