Οικονομία

Εκλογές 2023: Ευφορία στις αγορές από την ευρεία νίκη της ΝΔ – Θέμα χρόνου η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι αγορές το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η συγκρότηση ισχυρής κυβέρνησης, που είναι και το ζητούμενο είναι ακόμη πιο κοντά.

Οι αποδόσεις στα ομόλογα υποχώρησαν σημαντικά μετά τις εκλογές και πλέον η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές πιο φθηνά και από χώρες που έχουν την επενδυτική βαθμίδα, όπως για παράδειγμα η Ιταλία, αλλά και πιο ισχυρές χώρες όπως για παράδειγμα η Μ. Βρετανία.

Όλα συγκλίνουν πλέον, όχι απλά στην εκτίμηση, αλλά κυρίως στη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα αν όχι τον επόμενο μήνα, που είναι προγραμματισμένη η ετυμηγορία από την Fitch, τότε αυτό θα συμβεί το Φθινόπωρο που είναι προγραμματισμένες νέες αξιολογήσεις.

Η πιθανή αυτή εξέλιξη, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε κλίμα ευφορίας, τόσο στην αγορά των ομολόγων, όσο και στο Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης στην Λ. Αθηνών κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο κατά 6,09% και διαμορφώθηκε στις 1.201,32 μονάδες, ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των συναλλαγών που εκτινάχθηκαν στα 363 εκατ.

Μεγάλος κερδισμένος της χθεσινής ημέρας ήταν οι τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 12,47%.

Στην αγορά ομολόγων χθες η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, κατέγραψε κάμψη 14 μονάδων βάσης για την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στο 3,86%, επίπεδο που είναι 36 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο ιταλικό τίτλο και σε απόσταση 147 μονάδων βάσης από το γερμανικό bund (-58 μονάδες βάσης το spread σε ετήσια βάση).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιταλικό ομόλογο ήταν στο 4,3%, της Μ. Βρετανίας στο 4,08%, της Κύπρου στο 4,1%, ενώ της Ισπανίας ήταν στο 3,5%.

Επίσης ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχοντας καλύψει πλήρως τους εκδοτικούς στόχους της χρονιάς με την άντληση 7 δισ. ευρώ πολύ νωρίτερα από την πρώτη κάλπη και με 35 δισ. ευρώ ταμειακών διαθεσίμων, σχεδιάζει «θετικές εκπλήξεις» για τις αγορές τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα δημοπρασιών επανεκδόσεων ομολόγων δεν θα πρέπει να αποκλείεται με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.

Έρχεται έκπληξη από την Fitch

Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα – σε κάποιο βαθμό – η επενδυτική βαθμίδα να έρθει τον Ιούνιο, με την αξιολόγηση που είναι προγραμματισμένη από την Fitch, πριν από την νέα κάλπη.

Αναφέρουν πάντως ότι πως το ενδεχόμενο αυτό δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και θεωρείται πιο πιθανό η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να έρθει στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Όπως αναφέρει ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο, σύμφωνα με το Bloomberg, «το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βάζει την Ελλάδα σταθερά σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, πιθανώς πριν από το τέλος της χρονιάς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Moodys η οποία συνεχίζει να βαθμολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, χαρακτήρισε πιστωτικά θετικό το αποτέλεσμα των εκλογών, αναδεικνύοντας την προσήλωση της ΝΔ στη διαρκή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την υγεία του τραπεζικού τομέα, τις μεταρρυθμίσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι:

  • Στις 9 Ιουνίου όταν αναμένεται η αξιολόγηση της Fitch,

  • Στις 20 Οκτωβρίου όταν θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της η Standard and Poors

  • Στις 4 Αυγούστου, η αξιολόγηση από την Scope Ratings μπορεί να δώσει επενδυτική βαθμίδα εντυπώσεων αλλά μειωμένων επιπτώσεων αφού ο οίκος δεν εντάσσεται στην ομάδα τεσσάρων που κάνει αποδεκτές η ΕΚΤ

  • Στις 15 Σεπτεμβρίου έρχεται η αξιολόγηση της Moodys, αλλά όσο θετική και εάν είναι θεωρείται αδύνατο να καλύψει την απόσταση των τριών σκαλοπατιών που χωρίζουν την Ελλάδα από την επενδυτική βαθμίδα στη δική της κλίμακα αξιολόγησης και τέλος

  • Στις 2 Δεκεμβρίου έρχεται και πάλι η σειρά της Fitch.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα