Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Κίνδυνος η προεκλογική περίοδος για την οικονομία – «Χαμηλώνει» τις εκτιμήσεις ο ΙΟΒΕ

υπουργείο Οικονομικών

Η προεκλογική περίοδος στην οποία εισέρχεται η χώρα κρύβει και κινδύνους οι οποίοι εντοπίζονται στο ύψος της ανάπτυξης και βέβαια στην επίτευξη του στόχου για την επενδυτική βαθμίδα, που είναι ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και βέβαια της χώρας.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός σε ότι αφορά τις επιπλέον παρεμβάσεις της κυβέρνησης οι οποίες θα γίνουν προεκλογικά, αναφέροντας ότι αυτές θα γίνουν εφόσον προκύψει δημοσιονομικός χώρος και αυτός πιστοποιηθεί από τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων, αλλά και της ανάπτυξης για το 2022.

Ήδη χθες ο ΙΟΒΕ εξέφρασε αυτές τις επιφυλάξεις μέσα από την έκθεσή του και σημειώνει ότι θα υπάρξουν συνέπειες στο ύψος της ανάπτυξης, ιδιαίτερα στην περίπτωση που προκληθεί παρατεταμένη αβεβαιότητα που μπορεί να καθυστερήσει επενδύσεις και να επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα.

Με βάση τα παραπάνω ο ΙΟΒΕ, χαμηλώνει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης και την διατήρηση του πληθωρισμού.

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Νίκος Βέττας, «για τη χώρα μας, οι βουλευτικές εκλογές σε λίγους μήνες είναι σημαντικές για τη σταθερότητα που θα επιτρέψει σημαντικές επενδύσεις, αλλά και τη διαμόρφωση μεσοπρόθεσμης πολιτικής που θα μπορεί να συνδυάσει δύο επιθυμητά χαρακτηριστικά: σοβαρότητα σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον και πρόθεση για μεταρρυθμιστικές τομές.

Εκτίμηση προς τα κάτω της εκτίμησης για ανάκαμψη

Στην τριμηνιαία έκθεση του για την οικονομία το ΙΟΒΕ αναθεωρεί προς τα κάτω την εκτίμηση για ανάκαμψη το 2022, σε 5,2% (σε σταθερές τιμές), κυρίως λόγω της απότομης επιβράδυνσης της οικονομίας από το 3ο τρίμηνο και ειδικότερα της μικρότερης αύξησης των εξαγωγών (5,8%).

Για το 2023, το ΙΟΒΕ αναμένει βραδύτερη ετήσια ανάπτυξη, κατά 1,4% σε πραγματικούς όρους (έναντι αρχικής πρόβλεψης 1,6%), λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και διατήρησης του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας. Συμφώνα με το ΙΟΒΕ «η γεωπολιτική αστάθεια σε ανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η αργή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, τα δημοσιονομικά μεγέθη, η εκτέλεση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», η εκλογική περίοδος και η χορήγηση επενδυτικής βαθμίδας, είναι πλέον καθοριστικοί παράγοντες της εξέλιξης του ΑΕΠ το 2023».

Ως προς τις συνιστώσες της ανάπτυξης το 2023, οι επενδύσεις αναμένεται να έχουν την υψηλότερη συμβολή, με ετήσια διεύρυνση κατά 8,5%, ενώ η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 0,3% (με πιο ανθεκτική την ιδιωτική κατανάλωση, +0,8%). Αναμένεται επίσης μικρή περαιτέρω επιδείνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να αυξάνονται ετησίως το 2023 κατά 2,1% και 2,7% αντιστοίχως.

Τέλος στην έκθεση αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 9,6% για το 2022 και στο 4,% για το 2023, ενώ το ποσοστό ανεργίας από 12,3% πέρυσι θα συρρικνωθεί στο 11,5% εφέτος.

Το ΙΟΒΕ περιμένει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων στη χώρα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, «βλέπει» μια μικρή καθυστέρηση ενός έως δύο τριμήνων στην εφαρμογή του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 καθώς και ελαφρά υψηλότερες δημόσιες δαπάνες σε σχέση με τον προϋπολογισμό.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις