Αυξάνεται η ανησυχία των οικονομικών κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και παραμένει ισχυρό το σενάριο επανεκλογής του Ρεπουμπλικάνου, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ προειδοποίησε για εμπορικό πόλεμο το περασμένο Σαββατοκύριακο (26 – 27.10.2024). Στο ίδιο κλίμα, στελέχη της Κομισιόν συζήτησαν με τους πρεσβευτές των 27 κρατών – μελών της ΕΕ σε σχέση με τον στρατηγικό κίνδυνο μιας πιθανής νίκης του Τραμπ στις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται πως ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος έχει απειλήσει να επιβάλει εισαγωγικούς δασμούς ύψους 100% σε όλα τα προϊόντα. Τα ευρωπαϊκά προϊόντα υπόκεινται σήμερα σε δασμούς 1% έως 2%. Θέλει μάλιστα να αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές από το σημερινό 20% στο 60%.
Γερμανοί οικονομολόγοι έχουν προβλέψει πως ένας γενικός δασμός 10% θα κόστιζε 127 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας, ενώ ένας δασμός 20% θα κόστιζε έως και 180 δισ. ευρώ. Από τις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ, η Γερμανία θα πληγεί περισσότερο, ανέλυσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Ένας αμερικανικός δασμός 10% θα μπορούσε να κοστίσει 0,3 ποσοστιαίες μονάδες του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Για την Ιταλία, η επιβάρυνση θα ήταν 0,23% του ΑΕΠ, για τη Γαλλία 0,17% και για την Ισπανία 0,11%. Σύμφωνα με τη Eurostat, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ ανήλθε πέρυσι σε σχεδόν 160 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, μια τελωνειακή διαμάχη θα έβλαπτε τις ΗΠΑ περισσότερο από την ΕΕ, λέει ο εμπειρογνώμονας του IW Sultan. Το αμερικανικό ΑΕΠ θα ήταν 1,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο κατά το πρώτο έτος, εάν υπήρχε αμοιβαίος δασμός δέκα τοις εκατό.
Αν και ο Τραμπ, αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο, για την ΕΕ, οι Βρυξέλλες αναμένουν επίσης περισσότερες εμπορικές συγκρούσεις σε περίπτωση νίκης της Καμάλα Χάρις, της προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών των ΗΠΑ. Και αυτή θα απαιτήσει μια αυστηρότερη πορεία της Κίνας από τους Ευρωπαίους από ό,τι ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, λέει διπλωμάτης της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εμπορικές συμφωνίες με άλλες περιοχές του κόσμου καθίστανται όλο και πιο σημαντικές. Από την άποψη της γερμανικής οικονομίας, η εμπορική πολιτική της ΕΕ τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν μια απογοήτευση. Μόνο μικρές συμφωνίες με τη Νέα Ζηλανδία ή τη Χιλή φαίνονταν δυνατές πρόσφατα.
Η εμπορική συμφωνία με τα τέσσερα κράτη της Mercosur της Νότιας Αμερικής, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη, θα αποτελέσει δοκιμαστική περίπτωση για τη νέα Επιτροπή της Ursula von der Leyen (CDU), καθώς η Γαλλία τάσσεται κατά της κατά.
Ωστόσο, μια νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να φέρει νέα δυναμική: Εάν οι ΗΠΑ σφραγίζονταν ως αγορά με δασμούς, το κίνητρο για την ΕΕ να βρει νέους εμπορικούς εταίρους θα αυξανόταν. Το εξωτερικό εμπόριο με τη Mercosur, όμως, δεν θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει τις απώλειες στο εμπόριο των ΗΠΑ. Αλλά τουλάχιστον οι υποστηρικτές θα έχουν ένα άλλο επιχείρημα για τη συμφωνία.