Οικονομία

Εκνευρισμός ΔΝΤ: Εμείς δεν κοπανάμε πόρτες, ούτε φεύγουμε τρέχοντας!

Η απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος μπορεί να πάρθηκε παρουσία του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν αλλά φαίνεται πως κάθε άλλο παρά άρεσε στο ταμείο. Και στην Ουάσινγκτον, ο εκνευρισμός έγινε φανερός από πολύ νωρίς. Όσο περνούν οι ώρες όμως, όχι μόνο δεν καταλαγιάζει αλλά εντείνεται κιόλας!

Το Ταμείο κατηγορεί τους Ευρωπαίους που έβαλαν ξανά την πολιτική πάνω από τους αριθμούς. Το χάσμα μοιάζει αγεφύρωτο, την ώρα που όλοι θέλουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά οριστική απόφαση δεν υπάρχει για την ώρα.

Σε ενημέρωση που έκανε σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου ο εκνευρισμός της Ουάσινγκτον ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής. Και εκτιμάται πως τα όσα είπε αποτυπώνουν τις θέσεις της διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, πως για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να βγαίνουν οι αριθμοί και για την ώρα αυτό δεν συμβαίνει.

Οι φράσεις που χρησιμοποίησε το στέλεχος του Ταμείου για να περιγράψει τις θέσεις του ΔΝΤ και ενδεχομένως να μεταφέρει και το κλίμα που επικράτησε κατά την συνεδρίαση του Eurogroup είναι ενδεικτικές: «Δεν μπορεί μια ζωή να μας κατηγορούν ότι απαιτούμε λιτότητα. Εμείς να πιέζουμε για στόχο 1,5% που δεν προϋποθέτει επιπλέον λιτότητα, τα άλλα μέρη να συμφωνούν σε 3,5% που απαιτεί σκληρή λιτότητα και πάλι να βρίσκουμε τον μπελά μας».

Δεν ήταν η μόνη φράση που πρόδιδε τον εκνευρισμό του. Ήταν ακόμα μια: «Το ΔΝΤ δεν κοπανά πόρτες πίσω του, ούτε φεύγει τρέχοντας, θέλει να συμμετέχει αλλά με την προϋπόθεση οι αριθμοί και το πρόγραμμα να βγαίνουν».

Στην Ουάσινγκτον επικρατεί η άποψη ότι οι Ευρωπαίοι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους ούτε στο θέμα του χρέους, καθώς θεωρούν ότι το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκε δεν επαρκεί.

Για να εγκριθεί η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει η διοίκηση του Ταμείου να παρουσιάσει στο Διοικητικό Συμβούλιο ανάλυση βιωσιμότητας χρέους η οποία να αποδεικνύει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Για να γίνει η ανάλυση αυτή, πρέπει να έχουν συμφωνηθεί οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων και πολιτικών, που για τη ώρα δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Πηγή: mignatiou.com

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα