Ένας στους δύο οφειλέτες του δημοσίου έχουν χρέη προς την εφορία έως και 500 ευρώ, τα οποία ούτε μπορούν να πληρώσουν, αλλά ούτε και να τα ρυθμίσουν, ενώ οκτώ στους δέκα χρωστούν μέχρι 2.000 ευρώ ο καθένας τα οποία αδυνατεί να εξοφλήσει ή ακόμα και να ρυθμίσει. Στον αντίποδα, εμφανίζονται 73 φορολογούμενοι με χρέη άνω των 100 εκατ. ευρώ ο καθένας οι οποίοι συνολικά χρωστούν 32 δις. ευρώ ή το 1/3 των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Με τους απλήρωτους φόρους να έχουν εκτιναχθεί στα 100 δις. ευρώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει πατήσει τέρμα το “γκάζι” των κατασχέσεων. Οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων έφθασαν πέρυσι, 1.721.911 καταγράφοντας αύξηση 12,3% σε σχέση με το 2016.
Τα στοιχεία αυτά, που αποκαλύπτουν την οικονομική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις περιλαμβάνονται στην παρουσίαση που έκανε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημοσιογράφους μέσων ενημέρωσης από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πιτσιλής:
– Το 54,1% των οφειλετών της φορολογικής διοίκησης χρωστά ποσά έως 500 ευρώ. Πρόκειται για περίπου 2,2 εκατ. φορολογούμενους ενώ το σύνολο των φορολογούμενων (φυσικών και νομικών προσώπων) που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχεται σε 4,06 εκατ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για οφειλές έως 500 ευρώ η φορολογική διοίκηση δεν έχει το δικαίωμα τα λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στα χέρια του οφειλέτη.
-Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση ήταν την Πρωτοχρονιά 99,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα περίπου 32 δις ευρώ ήταν οφειλή μόλις 73 φορολογούμενων. Και μόνο αυτό το στοιχείο δείχνει ότι ένα μικρό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί τελικά να εισπραχθεί από το δημόσιο.
– Ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση παρουσίασε πολύ μεγάλη αύξηση από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά. Ενώ το 2009 οι φορολογούμενοι με οφειλές προς εφορίες και τελωνεία ήταν 1.089.791 και χρωστούσαν συνολικά περίπου 32 δις ευρώ, την φετινή Πρωτοχρονιά ο αριθμός αυτός είχε εκτοξευτεί στους 4.068.857 με συνολικές οφειλές, όπως αναφέρθηκε 99,7 δις ευρώ.
– Το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι φορολογικά πρόστιμα (32%) και ακολουθεί ο ΦΠΑ με 21%.