Site icon NewsIT
11:54 | 19.09.23

Εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ: Τα «όπλα» για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της στήριξης του εισοδήματος

Εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ: Τα «όπλα» για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της στήριξης του εισοδήματος
Newsit Newsroom

Ο δεκάλογος της μάχης για την πάταξη της φοροδιαφυγής καθώς και τα 13 μέτρα στήριξης του εισοδήματος παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό αρμόδιο για τη Φορολογική Πολιτική Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θάνο Πετραλιά, κατά την εξειδίκευση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο. 

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει γίνει μια σειρά από σημαντικά βήματα που μας επιτρέπουν να προβαίνουμε σε νέα μέτρα στήριξης. Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα ανάκτησε την επενδυτική βαθμίδα. Είναι δεύτερη η πατρίδα μας σε ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ και έχει ρεκόρ εξαγωγών. Έχει ρεκόρ μείωσης του Δημόσιου χρέους παγκοσμίως, ενώ η ανεργία έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα», ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κωστής Χατζηδάκης. αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Και όπως τόνισε ο υπουργός, όλα αυτά μένοντας πιστό το οικονομικό επιτελείο στις αρχές της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Αναφερόμενος στο μετεκλογικό επίπεδο που έχει επηρεαστεί από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, τις δύο μεγάλες φυσικές καταστροφές, δήλωσε ότι δε θα πρέπει να παραγνωρίζεται μια σειρά από πρωτοβουλίες που είναι σε θετική κατεύθυνση, όπως η κατάθεση του νομοσχεδίου -πριν συμπληρωθεί ένας μήνας μετά τις εκλογές- με το οποίο έγινε πράξη το 50% του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι που, όπως είπε, είχε αμφισβητηθεί μέχρι την τελευταία στιγμή.

10 «όπλα» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε 10 μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εξηγώντας ότι ο πρωταρχικός λόγος δεν είναι τα έσοδα αλλά η κοινωνική δικαιοσύνη γιατί όποιος φοροδιαφεύγει ρίχνει το βάρος στους υπόλοιπους συμπολίτες.

1. Ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024

2. Υποχρεωτική χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου το 2024

3. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας του MyData.

4. Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (POS και IRIS) και από τους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής

5. Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο μέσω τραπεζικής συναλλαγής και όχι με με τρητά

6. Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά τους πρώτους μήνες

7. Η αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ. Το πρόστιμο θα είναι το διπλάσιο της συναλλαγής που δεν επιτρέπεται

8. Η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών ώστε αυτά τα χρήματα να αξιοποιούνται απο συναλλαγές που καταγράφονται

9. Αποκλεισμος παραβάτων λαθρεμπορίας με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.

10. Παρέμβασεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Τα 13 μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος

• Νέα αύξηση συντάξεων από 1/1/2024. Η αύξηση υπολογίζεται περί του 3%, αν και όπως τόνισε τα δεδομένα ενδέχεται να μεταβληθούν στο τέλος του έτους.
• Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Για όσους λαμβάνουν έως 700 ευρώ, θα λάβουν 200 ευρώ, όσοι λαμβάνουν 700 με 1.000 ευρώ θα λάβουν 150 ευρώ και όσοι λαμβάνουν 1.600 100 ευρώ.
• Αύξηση 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από τον Δεκέμβριο του 2023. Αφορά 225.000 πολίτες.
• Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο όπως έχει εξαγγελθεί.
• Επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά σε 5.000 για κάθε τέκνο (από 3.000).

• Πρόγραμμα εναέριας διάσωσης με 6 βάσεις ελικοπτέρων

• Αύξηση εξόδων διανυκτέρευσης ενστόλων

• Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας

• Ξεπαγώνουν οι τριετίες

• Μειώνεται ο φόρος συγκέτνρωσης κεφαλαίων στο 0,2% και μείωση 50% του φόρου Χρηματιστηριακών συναλλαγών

• Αναδρομική αύξηση από 1/7/2023 του πτητικού επιδόματος κατά 2.000 ευρώ ετησίως

• Το market pass επεκτείνεται για τη Θεσσαλία και τον Έβρο μέχρι το τέλος του έτους και διπλασιάζεται

 Αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών

Αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές και μέτρα θωράκισης της χώρας έναντι των οικονομικών συνεπειών των φυσικών καταστροφών:

1. Κατατίθεται συμπληρωματικός Προϋπολογισμός ύψους 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 450 εκατ. ευρώ για το Εθνικό ΠΔΕ και 150 εκατ. ευρώ για τον τακτικό Προϋπολογισμό, για να καλύψει τις πρώτες αποζημιώσεις (πρώτη αρωγή και αγροτικές αποζημιώσεις) από τις καταστροφές. Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων αναμένεται σημαντικά μεγαλύτερο, άνω του 1 δισ. ευρώ, και θα επιβαρύνει και τα επόμενα έτη καθώς θα επισκευάζονται τα κτίρια που υπέστησαν ζημιά και θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή.

2. Κατόπιν της ευελιξίας που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έργα έως 2,2 δισ. εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2014-2020, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα αναθεωρηθεί εκ νέου.

3. Δημιουργείται από 1/1/2024 ξεχωριστός λογαριασμός στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα καλύπτει σε μόνιμη βάση τις δαπάνες κρατικής αρωγής έναντι φυσικών καταστροφών. Αυξάνεται το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων για αυτόν τον λογαριασμό από 300 εκατ. ετησίως που σήμερα βρίσκονται στο Πρόγραμμα Κρατικής Αρωγής, σε 600 εκατ. ευρώ ετησίως (αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ), για να καλύψει τόσο τις υπόλοιπες αποζημιώσεις της τρέχουσας καταστροφής αλλά και για να καλύπτει μελλοντικές καταστροφές τα επόμενα έτη.

4. Για να καλυφθεί σε μόνιμη βάση το ετήσιο κόστος των φυσικών καταστροφών, επιβάλλεται τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στα τουριστικά καταλύματα, και πλέον στη βραχυχρόνια μίσθωση, το οποίο αντικαθιστά το φόρο διαμονής. Το όφελος από αυτό το τέλος υπολογίζεται σε 240 εκατ. ετησίως και χρησιμοποιείται για την ανωτέρω μόνιμη αύξηση του λογαριασμού που καλύπτει το κόστος αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές.

5. Από το 2024 καθίσταται υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ. Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει πλημμύρα, σεισμό και πυρκαγιά και να αφορά το κτίριο, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα. Από 1/1/2024 οι ανωτέρω  επιχειρήσεις δεν θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή.

6. Υπενθυμίζουμε τέλος, ότι κινητοποιείται η ιδιωτική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των πληγέντων μέσω του ειδικού λογαριασμού Κρατικής Αρωγής GR 9501000230000002341227461.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version