Με βελτίωση του αλγόριθμου που παράγει τις αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις οφειλών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και με επιτόκιο σταθερό στο 3% για τρία χρόνια, οι ρυθμίσεις που δίνονται μέσω Εξωδικαστικού Μηχανισμού θα γίνουν ακόμη πιο ελκυστικές για τους οφειλέτες.
Χθες (27.1.2024) οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμενόταν για τη βελτίωση του αλγόριθμου του εξωδικαστικού μηχανισμού, με την οποία τα κουρέματα που δίνουν οι ρυθμίσεις σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση θα μπορούν να αυξηθούν έως και κατά 28%.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει δανειακή υποχρέωση 100.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου του (εμπράγματη εξασφάλιση του δανείου) είναι 50.000 ευρώ, έχει ποσοστό οφειλής ως προς την αξία του ακινήτου 200%. Με τα σημερινά δεδομένα, ο αλγόριθμος της πλατφόρμας έχει βγάλει ρύθμιση του συγκεκριμένου οφειλέτη για ποσό 45.220 ευρώ, δηλαδή του έχει μειώσει το χρέος κατά 54.780 ευρώ.
Με την κατάργηση της ανωτέρω παραμέτρου στον αλγόριθμο, το ποσό της ρύθμισης θα πέσει αυτομάτως σε 32.500 ευρώ, δηλαδή επιπλέον διαγραφή χρέους 22.280 ευρώ που σημαίνει επιπλέον «κούρεμα» της οφειλής κατά 28%. Όσο μεγαλώνει η αξία του ακινήτου σε σχέση με την δανειακή υποχρέωση, θα περιορίζεται το «κούρεμα».
Στην περίπτωση π.χ. που η αξία του ακινήτου είναι 120.000 ευρώ και η οφειλή 100.000 ευρώ (ποσοστό οφειλής προς εμπορική αξία ακινήτου 83%), η ρύθμιση που βγάζει σήμερα ο αλγόριθμος είναι για ποσό 80.528 ευρώ, δηλ. έχει «κουρέψει» χρέος 19.472 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα, το ποσό της ρύθμισης θα μειώνεται σε 78.000 ευρώ, δηλαδή ο οφειλέτης θα γλυτώνει επιπλέον 2.528 ευρώ (επιπλέον «κούρεμα» 3%).
Με την ίδια ΚΥΑ που υπεγράφη χθες (27.1.2024) το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο, Τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη, διασφαλίζοντας τους οφειλέτες από τις αυξήσεις των κυμαινόμενων επιτοκίων. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς ήταν έως τώρα euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές.
Η εισαγωγή των σχετικών τροποποιήσεων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι ήδη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών.
Εξάλλου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνας Μιχαηλίδου δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 5072/2023 «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων» που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο προβλέπει επίσης για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ότι:
Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών, όπως προκύπτει από την εφαρμογή του αλγόριθμου του εξωδικαστικού, θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών (τράπεζες και Δημόσιο).
Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση αυτή.
Οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια μόνο εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές.