Site icon NewsIT

Έξοδος στις αγορές: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο – Στόχος τα 3 δισ.

08.02.2018 | 11:53
αγορές

Με την κατάσταση στις αγορές να βελτιώνεται, η Ελλάδα βγαίνει ξανά στις αγορές. Με ολιγοήμερη καθυστέρηση άνοιξε την Πέμπτη (08.02.2018) το βιβλίο των προσφορών για το 7ετές ομόλογο.

Ο στόχος της κυβέρνησης από την έξοδο στις αγορές είναι να “αντλήσει” το ποσό των 3 δισ. ευρώ.

Όπως μετέδωσε χθες το Reuters η Ελλάδα περίμενε να «κάτσει η σκόνη» προτού ξαναβγεί στις αγορές με ένα επταετές ομόλογο.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ προέβλεπε την έναρξη της διαδικασίας την περασμένη Τρίτη. Όμως, το κλίμα αστάθειας στις αγορές είχε σαν αποτέλεσμα να αναζητηθεί άλλη ημερομηνία για την έκδοση του ομολόγου.

Μετά την αποκατάσταση της ομαλότητας στις αγορές αποφασίστηκε η έκδοση να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Τραπεζίτης που μίλησε στο Reuters είχε εκτιμήσει ότι Πέμπτη είναι ήταν μια πιθανή μέρα για την έκδοση. «Ο δρόμος φαίνεται ανοιχτός, καθώς δεν αναμένεται να ανακοινωθούν σημαντικά οικονομικά στοιχεία», είπε.

Η… προετοιμασία για την έξοδο στις αγορές

Η έκδοση του ομολόγου ανακοινώθηκε από επίσημα χείλη τη Δευτέρα με τις Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura.

Ένας από τους αναδόχους ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση περίμενε να δει την Τετάρτη αν οι συνθήκες θα σταθεροποιηθούν και θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία την Πέμπτη, ανάλογα με το τι θα συμβεί όταν ανοίξουν οι αγορές των ΗΠΑ.

«Επιβεβαιώνουμε τις εντολές από τους επενδυτές τις τελευταίες δύο ημέρες. Είναι η συνηθισμένη διαδικασία» είπε ακόμη ο ανάδοχος.

O ανάδοχος δήλωσε επίσης ότι ο στόχος για την απόδοση δεν έχει τεθεί από επίσημους πιστωτές, οι οποίοι θεωρείται ότι σιγά-σιγά απομακρύνονται, καθώς η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της.

Το… μαξιλάρι

Η ελληνική κεντρική κυβέρνηση έχει εκτιμώμενο ταμειακό «μαξιλάρι» ύψους € 6,5 δισ., σύμφωνα με την έκθεση του PGIM Fixed Income τον Δεκέμβριο.

Η Ελλάδα θέλει ένα μαξιλάρι ύψους 19 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αποπληρωμών του χρέους μετά την έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και σχεδιάζει να εκδώσει τρία νέα ομόλογα μέχρι τον Αύγουστο, γράφει ακόμη το Reuters.

Η νέα έκδοση ομολόγου θεωρείται ευρέως ως ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει ανεξάρτητη χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές, κάτι που σημαίνει ότι σημειώνει πρόοδο όσον αφορά στη διαχείριση των οικονομικών της.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version