Site icon NewsIT
07:06 | 05.03.19

Έξοδος στις αγορές: Δανειζόμαστε με δυσμενέστερους όρους σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010

Έξοδος στις αγορές: Δανειζόμαστε με δυσμενέστερους όρους σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010
Θανάσης Παπαδής

Απίστευτο και όμως αληθινό. Η Ελλάδα βγαίνει σήμερα στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, αλλά με συνθήκες χειρότερες από ότι εννέα χρόνια πριν που ήταν και η τελευταία φορά που η χώρα εξέδωσε 10ετές ομόλογο.

Ας δούμε τα δεδομένα. Η Ελλάδα σήμερα θα βγει στις αγορές και ευελπιστεί σε ένα επιτόκιο κάτω του 4%. Ας υποθέσουμε ότι τελικά το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3,8%, ενώ την ίδια στιγμή το γερμανικό 10ετές ομόλογο διαπραγματεύεται στο 0,15%, δηλαδή η χώρα έχει spread 365 μονάδες βάσης.

Τον Μάρτιο του 2010, η Ελλάδα δανείστηκε με κουπόνι 6,25% και το επιτόκιο στο γερμανικό 10ετές εκείνη την εποχή ήταν 3,1%, δηλαδή διαφορά 315 μονάδες.

[read4more]

Σε απλά μαθηματικά σήμερα η Ελλάδα θα δανειστεί με χειρότερους όρους, από ότι δανείστηκε το 2010, όταν είχε ξεκινήσει η πορεία για την είσοδό της στο Μνημόνιο.

Αυτή είναι η μία πλευρά το νομίσματος. Η άλλη είναι ότι η χώρα επιστρέφει, έστω και δοκιμαστικά στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Δύο είναι τα στοιχήματα για την κυβέρνηση. Το ένα είναι να επιτύχει επιτόκιο όσο γίνεται χαμηλότερα από το 4% και το δεύτερο να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη υπερκάλυψη. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δείχνουν ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα κερδίσει και τα δύο στοιχήματα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και πάρα πολλά, αλλά αυτό το ξέρουν καλά στην κυβέρνηση και ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό που θέλουν είναι να στείλουν ένα μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι εδώ και έχει ξεκινήσει η πορεία για την σταδιακή επιστροφή της στις αγορές ομολόγων.

Προκειμένου να συζητήσει κανείς για την ολική επαναφορά στις αγορές, θα πρέπει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 3% σε πρώτη φάση και κάτω του 2% σε δεύτερη φάση με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σε όλη την Ευρωζώνη. Και αυτό διότι μόνο η Ιταλία έχει απόδοση άνω του 2%, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία είναι λίγο πάνω από το 1% και η Ιρλανδία και από το 1%.

Βιβλίο προσφορών

Η Ελλάδα κάνει σήμερα ένα αποφασιστικό βήμα με μία μικρή έκδοση 10ετούς ομολόγου, με στόχο την άντληση 2 – 2,5 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ χθες ανακοίνωσε τους αναδόχους και παράλληλα τόνισε κατά την τυποποιημένη διαδικασία, ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει στο άμεσο μέλλον.

Οι ανάδοχοι της έκδοσης είναι τελικά έξι και όχι πέντε όπως αναμενόταν. Τρεις αμερικάνικες και τρεις ευρωπαϊκές τράπεζες. Συγκεκριμένα οι Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Credit Suisse, BNP Paribas και HSBC.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση από την ΟΔΔΗΧ, οι αγορές αντέδρασαν μάλλον αρνητικά με τους αναλυτές ωστόσο να σημειώνουν ότι πρόκειται για μία τεχνικού χαρακτήρα εξέλιξη που ως στόχο είχε να φτιάξει την καμπύλη των αποδόσεων. Νωρίς χθες το πρωί, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν στο 3,601%, ενώ αμέσως μετά την ανακοίνωση βρέθηκε στο 3,673%.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και το Χρηματιστήριο με τον γενικό δείκτη να κλείνει τελικά χαμηλότερα κατά 1,18%, κρατώντας ωστόσο τις 700 μονάδες, επίπεδα που κατέκτησε την περασμένη εβδομάδα. Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες, που ως ένα σημείο ήταν απόλυτα φυσιολογικό, δεδομένου ότι οι μετοχές των τραπεζών τον Φεβρουάριο είχαν καταγράψει εντυπωσιακά κέρδη, έως και 115%.

Στο υπουργείο Οικονομικών θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική που ακολουθήθηκε και στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου, πριν περίπου ένα μήνα. Θα ζητηθεί από την αγορά σχετικά μικρό ποσό, 2 – 2,5 δισ., ανάλογα με τον ενδιαφέρον που θα προκύψει. Να σημειωθεί ότι το εύρος του επιτοκίου που θα τεθεί είναι μεταξύ 4,2% και 4,4%, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα διαμορφωθεί κάτω του 4% με επιθυμητό επίπεδο το 3,7%.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version