Δύο είναι οι επιδιώξεις της κυβέρνησης, πέραν από τον πασιφανή, να στείλει μήνυμα προς τους επενδυτές, ότι η Ελλάδα επέστρεψε. Ο πρώτος είναι να καρπωθεί μέρος της μεγάλης πτώσης των αποδόσεων στα ομόλογα το τελευταίο διάστημα και ο άλλος να μετατρέψει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο.
Χθες ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε, το ελληνικό δημόσιο προσανατολίζεται στο να ανοίξει εκ νέου την έκδοση 10ετούς ομολόγου του περασμένου Μαρτίου, όταν δανειστήκαμε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,9%.
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι η συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για να σταλεί ένα μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, το κουπόνι του 10ετούς αναμένεται να βρεθεί στην περιοχή του 1,45%, που σημαίνει ότι θα «επικυρωθεί» η πτώση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας σε ποσοστό 63% σε λιγότερο από 5 μήνες. Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς έφτασε έως το ιστορικό χαμηλό του 1,31% καταγράφοντας πτώση από το επιτόκιο του Μαρτίου της τάξης του 66,4%.
Να σημειωθεί ότι στις 25 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P, ενώ την 1η Νοεμβρίου αναμένεται ο «χρησμός» του καναδικού οίκου DBRS. Η S&P δίνει αξιολόγηση «Β+» που απέχει 4 σκαλιά από την «επενδυτική βαθμίδα» και είναι ο επικρατέστερος οίκος να μας αναβαθμίζει καθώς διαθέτει θετικό outlook και διατηρεί την ίδια αξιολόγηση από τον Ιούλιο του 2018, ενώ η DBRS δίνει «ΒΒ low» που απέχει 3 σκαλιά από το investment grade.
Οι επενδυτικές τράπεζες BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan θα είναι οι συνδιοργανωτές της διαδικασίας του reopening. Πρόκειται για τους ίδιους οίκους που αποτέλεσαν τους κύριους αναδόχους της έκδοσης του Μαρτίου. Χθες, τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν πιέσεις μετά την ανακοίνωση με την απόδοση να εκτινάσσεται από το 1,35% στο 1,44%, αντανακλώντας τις προσδοκίες των επενδυτών για ένα κουπόνι στην περιοχή του 1,45%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή σημειώνεται ότι η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων, η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Δημοσίου, ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, σύμφωνα με το προσχέδιο, θα επιδιωχθεί, στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, να εφαρμοστεί πολιτική διαχείρισης χαρτοφυλακίου, μέσω της οποίας θα διασφαλίζεται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού.