Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη έξοδο της Ελλάδος στις αγορές για το 2022 έχει ήδη ξεκινήσει και όλα δείχνουν ότι το πιθανότερο χρονικό διάστημα για να συμβεί αυτό, είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες, δηλαδή πριν ή μετά την ετυμηγορία της Fitch για την ελληνική οικονομία που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Παρασκευή 14 Ιανουαρίου.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών και ΟΔΔΗΧ είναι με τη νέα έξοδο στις αγορές να αντληθούν περί τα 12 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και η αρχή θα γίνει με την έκδοση 10ετούς ομολόγου από το οποίο θα αντληθούν περί τα 3 δισ. ευρώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένα μέρος αυτών θα καλύψουν τις αυξημένες δαπάνες για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας, λόγω Όμικρον, χωρίς να διαταραχθεί το ποσό των 31,6 δισ. ευρώ που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.
Το ειδικό κρατικό αποθεματικό Covid ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα επαρκέσει να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες.
Ο παράγοντας Fitch
Χρονικά η έξοδος μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή από την προσεχή Δευτέρα και μετά. Να σημειωθεί ότι στις 14 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, που ανοίγει τον… χορό των ελληνικών αξιολογήσεων από τους «Βig 4».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O διεθνής οίκος διατηρεί την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒ, δηλαδή μόνο δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι έρχεται αναβάθμιση.
Σε πρόσφατη ανάλυσή του, ο οίκος Fitch υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ (για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024) στηρίζει σημαντικά την βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους της χώρας και περιορίζει σημαντικά τον επενδυτικό κίνδυνο για τα ελληνικά ομόλογα. Ο συνδυασμός των δύο αυτών, σύμφωνα πάντα με την Fitch, θα συμβάλλει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για το Ελληνικό Δημόσιο. Τα παραπάνω αναμένεται να κριθούν στην πράξη κατά την πρώτη έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) χθες καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,30% έναντι – 0,30% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,43%.
Έκθεση της Citi
Σύμφωνα με έκθεση της Citigroup, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς, πιθανότατα μέσω κοινοπραξίας, τον Ιανουάριο. Εκτιμά ότι η έξοδος θα είναι με 10ετές και θα σκοπεύει στην άντληση 3,5 δισ. ευρώ.
Η επόμενη έξοδος θα ακολουθήσει το Μάρτιο, όπως και το 2021, με το re-opening του 30ετούς ομολόγου που εκδόθηκε πέρσι για την άντληση περαιτέρω 2,5 δισ. ευρώ.
Τον Απρίλιο, re-opening στο 10ετές του Ιανουαρίου για την άντληση 2 δισ. ευρώ.
Τον Ιούνιο, ο ΟΔΔΗΧ θα συνεχίσει με re-opening του 5ετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. ευρώ που είχε εκδώσει το Μάιο του 2021, αυξάνοντας το μέγεθος της έκδοσης κατά 2 δισ. ευρώ.
Toν Οκτώβριο του 2022 θα ολοκληρωθούν οι έξοδοι της χώρας με την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ με διάρκεια 15 ή 20 έτη και συνολική αξία έκδοσης 2 δισ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι πέρυσι η Ελλάδα βγήκε για πρώτη φορά στις αγορές στις 27/1, με 10ετές ύψους 3,5 δισ. ευρώ και απόδοση 0,807%.