Οικονομία

ΕΚΤ: Σε άνοδο τα ομόλογα, όχι όμως και το ευρώ

Θετικά υποδέχθηκαν σήμερα οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Παρά τις ασάφειες που υπάρχουν ακόμη αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του Νέου Μηχανισμού Προστασίας της αγοράς, οι τιμές των περισσοτέρων ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά – με εξαίρεση τα ιταλικά- με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να σημειώσουν μικρή υποχώρηση.

Αντιθέτως, το ευρώ δεν έδειξε σημάδια ισχυρής ανάκαμψης παρά τη γενναία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%. Βέβαια η απόφαση της ΕΚΤ ανέκοψε την μεγάλη πτώση του ευρώ, ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η ισοτιμία 1-1 με το δολάριο αποτελεί θέμα χρόνου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινήσεις της Fed θα υπερκεράσουν τελικά τις συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΚΤ, αποφάσεις οι οποίες, όπως εκτιμούν, ελάχιστα μπορούν να επηρεάσουν το πραγματικό πρόβλημα της Ευρωζώνης σε αυτή τη φάση, το οποίο είναι η ενεργειακή της επάρκεια.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 263 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 158 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,29% έναντι 1,04% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,25%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ, καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0255 δολ. από τα 1,0288 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0190 δολ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Χατζηδάκης: Μειώσεις φόρων για μεσαία τάξη και συνεπείς φορολογούμενους τον Σεπτέμβριο
Οι χθεσινές ανακοινώσεις βασίζονται στο γεγονός ότι το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2024 ήταν καλύτερο σε σχέση με αυτό που περίμενε η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης
Ο Κωστής Χατζηδάκης
Ο παγκόσμιος πόλεμος των δασμών παγώνει την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ΕΕ
Οι προβλέψεις που δημοσίευσε το ΔΝΤ περιέγραψαν μια πιο ζοφερή εικόνα για την Ευρώπη, υποβαθμίζοντας την επέκταση της οικονομίας των 20 χωρών της ευρωζώνης σε μόλις 0,8% φέτος από 1% προηγουμένως
USA versus China India Canada and European union as American tariffs with opposing cargo freight containers in conflict as an economic dispute over import and exports