Μπορεί η πανδημία να μονοπωλεί την δημόσια συζήτηση και την πολιτική, ωστόσο μερικά πράγματα συνεχίζονται έστω και αν είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση η οποία αναμένεται να κλείσει τις επόμενες ημέρες. Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια έχουν πιάσει δουλειά εδώ και πολλές ημέρες και στο τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να πάρουν την σκυτάλη οι επικεφαλής των δανειστών.
Ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένονται πολλές εκπλήξεις, δεδομένου ότι ο κορονοϊός τα έχει σκεπάσει όλα. Θα πρόκειται για μία χαλαρή αξιολόγηση δεδομένου ότι εκ των πραγμάτων κάποια πράγματα, αν όχι όλα, δεν μπορούν να προχωρήσουν. Ωστόσο η Ελλάδα θέλει μια θετική αξιολόγηση έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των υπολοίπων τραπεζών του ευρωσυστήματος (ANFA’s, SMP’s).
Click4more Η επόμενη ημέρα για την οικονομία: Ο σχεδιασμός για τουρισμό, απασχόληση και ενίσχυση επιχειρήσεων
Όπως είναι γνωστό ψηλά στην ατζέντα της 6ης αξιολόγησης είναι το πτωχευτικό δίκαιο και βέβαια οι παρενέργειες από τον νόμο Κατσέλη. Βέβαια η κυβέρνηση έχει θέσει στο τραπέζι αίτημα για παράταση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι δανειστές όμως από την πλευρά τους έχουν στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερή παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος που λήγει στο τέλος Απριλίου απειλώντας με μπλόκο στην επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
Η κυβέρνηση μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθεί μπροστά σε ένα ακόμη πρόβλημα και με δεδομένο ότι τα κανάλια ρευστότητας δεν είναι απεριόριστα, επιδιώξει να μην υπάρξει ρήξη έστω και χαμηλών τόνων και έστειλε το μήνυμα προς τις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει την ρήξη. Εξάλλου και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα είναι μονότονα προσεκτικές και τονίζει ότι το θέμα θα ανοίξει όταν έρθει η ώρα.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που είναι συνδεμένες με αυτή την αξιολόγηση (ιδιωτικοποιήσεις, εξίσωση αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές, αγορά ενέργειας, κα.) έχουν μπει στο συρτάρι και θα επανέλθουν όταν θα περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας. Έτσι αν το οικονομικό επιτελείο καταφέρει να βρει δίαυλο επικοινωνίας με τους θεσμούς σχετικά με τη νέα της πρόταση που προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση (η αρχική προέβλεπε παράταση μέχρι τέλος του έτους) , αυτομάτως θα έχει καταφέρει να κλείσει και την 6η αξιολόγηση. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκδοθεί μέσα στον Μάιο με στόχο για μια θετική απόφαση έγκρισης εκταμίευσης των κερδών στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου.