Όταν ανέλαβε την εξουσία η ΝΔ, πριν από περίπου 2,5 χρόνια, ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της ήταν η εξασφάλιση για την χώρα επενδυτικής βαθμολογίας από τους οίκους αξιολόγησης, έτσι ώστε τα ελληνικά ομόλογα να κρίνονται επιλέξιμα.
Είχε τεθεί μάλιστα και χρονικός ορίζοντας για την επίτευξη του στόχου η φετινή χρονιά. Η πανδημία βέβαια τα ανέτρεψε όλα και η επίτευξή τους μετατίθεται χρονικά για το 2022. Όμως στο μεσοδιάστημα και για όσο χρόνο χρειαστεί να μείνει η χώρα σε μη επενδυτική αξιολόγηση θα υπάρχει κόστος, όσο και αν θέλουμε να το παραβλέπουμε και να το αγνοούμε.
Μία εμφανής συνέπεια, είναι ότι τελικά επιβεβαιώνεται το αρνητικό σενάριο που θέλει τα ελληνικά ομόλογα να μην είναι επιλέξιμα και να ην είναι στην κατηγορία εκείνων των χωρών για τις οποίες θα υπάρχουν αγορές από την ΕΚΤ στον πλαίσιο του κανονικού προγράμματος αγοράς τίτλων (APP).
Η Ελλάδα έχει καταθέσει σχετικό αίτημα, αλλά όπως όλα δείχνουν δεν θα γίνει τελικά δεκτό. Το μοναδικό που τελικά θα κερδίσει, σύμφωνα με τον Bloomberg είναι απλώς ευνοϊκές αλλαγές στις επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος PEPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι αλλαγές τις οποίες εξετάζει η ΕΚΤ για το PEPP αφορούν τον χρόνο στον οποίο θα μετακυλίει τους τίτλους που ωριμάζουν. Παράλληλα, εξετάζεται να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην γεωγραφική κατανομή των αγορών αυτών.
Με τον τρόπο αυτό, η ΕΚΤ θα έχει στα χέρια της ένα εργαλείο, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί στην περίπτωση που διαπιστωθούν εντάσεις στις αγορές.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 16 Δεκεμβρίου, θεωρείται κομβικής σημασίας, με την αγορά να περιμένει τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά τη λήξη του PEPP, τον Μάρτιο του 2022.
Επισήμως η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί ότι τα ομόλογα που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του PEPP θα επανεπενδύονται, τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023.
Οι αλλαγές στο εργαλείο αυτό ενδέχεται να αποδειχθούν μία «παρηγοριά» για την Ελλάδα, γράφει το Bloomberg. Και αυτό, γιατί το αίτημα της Αθήνας να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο κανονικό πρόγραμμα αγοράς τίτλων, μετά τη λήξη του PEPP, και παρότι αξιολογούνται με junk, δεν θα ικανοποιηθεί, όπως αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, τον Οκτώβριο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία κάνει «πολύ σημαντική πρόοδο», λέγοντας ότι η πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο APP θα συζητιόταν το επόμενο διάστημα από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έχει την επενδυτική κατηγορία ακόμα, αλλά είμαι σίγουρος ότι εάν δεν είχαμε την πανδημία, η Ελλάδα θα είχε επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα», είχε πει τότε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Παράλληλα σύμφωνα με το Reuter, υπάρχει σκέψη στην ΕΚΤ, με το που τελειώσει το ΡΕΡΡ και προκειμένου στις αγορές να μην προκληθεί σοκ, να αυξηθούν οι αγορές ομολόγων υπό το πλαίσιο του κανονικού προγράμματος, το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ μηνιαίως.